Obljetnica dječje filmske družine ZAG

Obljetnica dječje filmske družine ZAG

ZAGU zagrebačkom kinu Tuškanac 22. svibnja 2013. održana je svečanost kojom je obilježeno deset godina uspješnoga rada učeničke filmske družine ZAG iz Osnovne škole Marije Jurić Zagorke. Bila je to prilika da se, uz voditeljice i članove ZAG-a, na pozornici pojave i mnogobrojni autori i junaci izvrsnih filmova koje su proteklih godina izašli iz ove produktivne filmske radionice.

 

Uz vodstvo nastavnica Melite Horvatek Forjan, Nataše Jakob i Ane Brčić Bauer, mnogi su učenici u ZAG-u učili ne samo o medijskoj kulturi, već i o humanosti, ljudskim pravima te osobito o pravu na različitost.  Osnovna škola Marije Jurić Zagorke proteklih je godina postala poznata i po svojim izvrsnim dokumentarnim filmovima, koji uvijek pronalaze zanimljive i upečatljive pojedince – i među djecom i među odraslima. Mnogi filmovi osvajali su nagrade na raznim festivalima, a uz to i simpatije gledatelja. Jasan pedagoški koncept, koji se proteže kroz mnoge filmove ZAG-a, često je pojačan načelom inkluzivnosti i načelom multikulturalnosti.  

U prvom desetljeću svoga djelovanja ZAG je snimio 33 filma i dobili za njih šesnaest nagrada – zabilježili su vrijedni kroničari njegova rada.

Na svečanosti je, iz Ureda pravobraniteljice za djecu, bila savjetnica Maja Flego

Više o obilježavanju desete obljetnice ZAG-a pročitajte ovdje. (Foto: www.hfs.hr)