Obljetnica Udruge za borbu protiv ovisnosti “NE-ovisnost” iz Osijeka

Udruga za borbu protiv ovisnosti “NE-ovisnost” iz Osijeka obilježila je 15 godina svog djelovanja skupom koji je održan 23. listopada 2018. u Osijeku. Na skupu su, među ostalim gostima, bili predstavnici Vladinog ureda za suzbijanje zlouporabe droga, Grada Osijeka, Osječko-baranjske županije, Općine Semeljci na čijem području se nalazi Terapijska zajednica, Klinike za psihijatriju Vrapče, Gradskog društva Crvenog križa Osijek, središnjeg i županijskog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, centara za socijalnu skrb, pravosuđa, policije te nekoliko udruga. Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Predsjednik Udruge Tomislav Mišetić prisutne je upoznao s radom Udruge u proteklih 15 godina te s postupnim razvojem programa koji se i danas provode. Udruga ima široko područje djelovanja i radi na prevenciji, rehabilitaciji, resocijalizaciji, smanjenju štete te na zapošljavanju rehabilitiranih ovisnika, a bavi se ovisnicima o drogama, alkoholu, kockanju i klađenju.

Rad Udruge započeo je otvaranjem savjetovališta 2003. godine, a 2007. osnovana je Terapijska zajednica u Vrbici koja danas ima kapacitete za rad s 34 osobe. Slijedio je osnutak socijalne zadruge “Neos” koja danas upošljava sedam bivših ovisnika.

Godine 2011. osnovan je Drop in Centar, a tri godine poslije prostor za konstruktivno provođenje slobodnog vremena. Klub za zapošljavanje osnovan je 2015. godine. Stručni tim udruge sastoji se od psihologa, socijalne radnice, radnog terapeuta te je na skupu naglašeno da stručnjaci u radu s ovisnicima primjenjuju znanstveno utemeljene programe i metode.

Nazočne je pozdravio savjetnik u Vladinom uredu za suzbijanje zlouporabe droga Dubravko Klarić naglasivši da je Udruga NE-ovisnost prepoznatljiva u lokalnoj zajednici, ali i na nacionalnoj i regionalnoj razini, kao mjesto kvalitetne podrške osobama u borbi protiv ovisnosti. Skupu su se obratili i predstavnici Grada i Županije koji su i ovom priliko naglasili podršku koju lokalna zajednica pruža ovoj udruzi. O svom putu od ovisnosti do potpunog izlječenja i integracije u društvo uz pomoć udruge NE-ovisnost posvjedočio je i sadašnji zaposlenik udruge Milan Jurić.