Održivost projekta “Odgovorno roditeljstvo” u zatvorima i kaznionicama

Održivost projekta “Odgovorno roditeljstvo” u zatvorima i kaznionicama

 

Zatvori96047334U Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa 23. listopada 2012. održan je sastanak o  održivosti projekta “Odgovorno roditeljstvo” u zatvorima i kaznionicama. Projekt je, na temelju sporazuma između Ministarstva pravosuđa i tadašnjeg Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, započeo 2010. godine u četiri zatvora, a provodili su ga djelatnici četiri obiteljska centra. Tijekom 2011. i 2012. provođen je u gotovo svim penalnim ustanovama u Hrvatskoj i u nekoliko obiteljskih centara. Cilj programa je promicanje roditeljske odgovornosti i obiteljskog odgoja, unapređenje potpore obitelji, podržavanje roditeljske uloge zatvorenika te ublažavanje negativnih posljedica izdvojenosti roditelja iz obitelji.

Riječ je o programu koji i u europskim relacijama predstavlja vrijednost i nužnost za djecu čiji su roditelji u zatvoru, kao i za njihove obitelji, a njegova dosadašnja evaluacija u Hrvatskoj pokazala je zadovoljstvo korisnika. Uprava za zatvorski sustav ovaj program smatra kvalitetnim i održivim te vidi i njegove kratkoročne i dugoročne vrijednosti. Pravobraniteljica za djecu očekuje daljnji nastavak, širenje i unapređivanje tog inicijalno vrijednog programa koji je usmjeren zaštiti dječjih prava, pružanju podrške obitelji te unapređenju mentalnog zdravlja posebno osjetljive skupine djece.

No, prema navodima iz Ministarstva socijalne politike i mladih, zbog novih ovlasti na temelju izmjena Obiteljskog zakona, nije moguće nastaviti ovaj program i osigurati uključenost djelatnika obiteljskih centara. Zbog toga je održan sastanak na kojem su prisustvovali pomoćnik ministra pravosuđa Ivica Šimac, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić, pomoćnica ministrice socijalne politike i mladih Jasna Ćurković Kelava i njihove suradnice:  voditeljica službe tretmana Renata Šoher, viša stručna savjetnica Đurđica Pavišić Herkov, zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika i voditeljica službe u Ministarstvu socijalne politike i mladih Vlasta Grgec Petroci.

Zaključeno je da program treba nastaviti prema dosadašnjoj strategiji i, za sada, prema procjeni prioritetnih područja uz dogovor o nekim elementima provedivosti poput osiguranja prijevoza, poticanja civilnog sektora i udruga čiji stručnjaci bi mogli provoditi program, a za to biti educirani od stručnjaka obiteljskih centara. Potrebno je uložiti napore za iznalaženja načina za održivost programa unutar penalnog sustava i financiranje dosadašnje uključenosti stručnjaka iz tog  sustava, ali i financiranja programa iz civilnog sektora na temelju natječaja za projekte u Hrvatskoj i u EU. Također je potrebno sveobuhvatno evaluirati program na temelju postojećih podataka  te u program treba uključiti i zatvorenike u pritvoru.