Okrugli stol “Kako iz začaranog kruga siromaštva”

Okrugli stol “Kako iz začaranog kruga siromaštva”

Savez Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” organizirao je 24. studenoga 2022. u Čakovcu Okrugli stol “Kako iz začaranog kruga siromaštva”. Skup je održan u okviru  projekta “Obrazovane Romkinje, osnažene romske zajednice!”, koji se ostvaruje u sklopu kampanje “Obrazovane Romkinje, jake zajednice!”.

Cilj projekta je povećati obuhvat mladih Romkinja osnovnoškolskim, srednjoškolskim i visokim obrazovanjem. Istraživanja pokazuju da je nepismeno je čak 17 posto Romkinja, a za 27 posto mladih Romkinja u Hrvatskoj ključni razlozi koji dovode do prekida školovanja su sklapanje braka, trudnoća i majčinstvo. Čak 50 posto Romkinja rodilo je prvo dijete u maloljetničkoj dobi, a 17 posto u dobi mlađoj od 16 godina. Aktivnosti i rezultate projekta na skupu je predstavila njegova voditeljica Suzana Kunac.

Na Okruglom stolu sudjelovala je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, koja je održala izlaganje “Maloljetničko roditeljstvo, ukradeno djetinjstvo”. Tom je prilikom predstavila i rad i ovlasti Pravobranitelja za djecu, te pojasnila značenje i važnost Konvencije o pravima djeteta. Naglasila je kako rano stupanje u bračnu zajednicu  predstavlja  povredu ljudskih i dječjih prava, posebice stoga što djeca ne mogu procijeniti posljedice dječjih brakova, ugrožavaju dobrobit djevojčica i dječaka, te ih sprečavaju u ostvarivanju njihovih punih potencijala, poglavito u obrazovanju. Istraživanja u romskoj populaciji pokazuju da je sklapanje braka treći po redu razlog zbog kojeg se mladi Romi i Romkinje u Hrvatskoj u dobi od 15 do 18 godina ne školuju, te vodeći razlog zbog kojeg odustaju od već započetog srednjoškolskog obrazovanja. Pravobraniteljica je istaknula važnost  edukacije romske djece, ali i njihovih roditelja koji bi ih trebali poticati na uspješno završavanje obrazovanja, te posebno važnost podrške mladim Romkinjama, i to od dionika raznih sustava: obrazovanja, socijalne skrbi, zdravstva, organizacija civilnog društva i drugih.

Na Okruglom stolu govorili su predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara” Suzana Krčmar, zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine Međimurske županije Matijaš Oršuš, pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja Nandor Čapo, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini i drugi.