Okrugli stol o razvoju udomiteljstva

Okrugli stol o razvoju udomiteljstva
udomiteljiU organizaciji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u Zagrebu je 2. prosinca 2009. održan okrugli stol “Udomiteljska skrb u gradu Zagrebu – doprinos zaklade Zajednički put u razvoju udomiteljstva”, u čijem je radu sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović.

Na okruglom su stolu bili prisutni predstavnici Centra za socijalnu skrb Zagreb i njegovih Ureda, djelatnici timova za udomiteljstvo pri Centru za socijalnu skrb Zagreb, predstavnici nevladinih organizacija te jedna udomiteljska obitelj.

U uvodnom se dijelu državna tajnica u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi Dorica Nikolić osvrnula na dugogodišnju tradiciju bavljenja udomiteljstvom u Hrvatskoj te na neravnomjernu zastupljenost udomiteljskih obitelji na području države, ističući da je važno i dalje poticati razvoj udomiteljstva u područjima gdje je ono vrlo rijetko. Posebno se osvrnula na problem u gradu Zagrebu, u kojem je nedovoljan broj udomiteljskih obitelji, a potreba je daleko veća te su djelatnici centara prinuđeni djecu smještavati u druga, najčešće ruralna područja.  Istaknula je i dilemu vezanu uz prijedlog da se u Zakonu o udomiteljstvu razdvoje kategorije udomiteljstva djece i udomiteljstva odraslih.

Na skupu su izlagale pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna, voditeljica Udruge za inicijative u socijalnoj politici Aleksandra Selak Živković, socijalni radnik u timu za udomiteljstvo pri Centru za socijalnu skrb Zagreb Domagoj Kronštajn i  ravnateljica Zaklade “Zajednički put” Ines Vrban. Među ostalim rečeno je kako je u Zagrebu u listopadu ove godine otvoreno savjetovalište za udomiteljske obitelji, kojem se u proteklih mjesec dana obratilo 25 odraslih i 10 djece, a zabilježeno je oko 40 telefonskih poziva.

U raspravi su sudjelovale i prof. dr. sc. Antonija Žižak s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta, a savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović istaknula je pitanje ostvarivanja specijaliziranog udomiteljstva za djecu s teškoćama u razvoju, djecu s poremećajima u ponašanju,  djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi i druge, što bi zahtijevalo i edukaciju i pružanje podrške specijaliziranim udomiteljima.