Okrugli stol o stanju sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj

Okrugli stol o stanju sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj

U organizaciji Udruge Sigurnost u prometu iz Zagreba i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, u prostorijama Fakulteta prometnih znanosti, 10. prosinca 2019. održan je okrugli stol po nazivom “Stanje sigurnosti cestovnog prometa u RH – DANAS & SUTRA”. Cilj skupa bio je analizirati stanje sigurnosti cestovnog prometa u Hrvatskoj te ostvarivanje glavnih ciljeva Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH 2011. – 2020.

Uvodna izlaganja na skupu održali su predstavnici MUP-a, Službe za sigurnost cestovnog prometa, Javne Agencije Republike Slovenije za sigurnost cestovnog prometa, Hrvatskog psihološkog društva – Sekcije za prometnu psihologiju, Fakulteta prometnih znanosti i Udruge Sigurnost u prometu.

Na skupu je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar koja je ukazala na kontinuirane aktivnosti ureda pravobranitelja za djecu usmjerene na povećanje sigurnosti djece u cestovnom prometu te potrebu poboljšanja sustava za zaštitu i sigurnost djece u prometu svojstvu pješaka, vozača i putnika te u organiziranom prijevozu djece.

 

Detaljnije o skupu i izlaganjima na mrežnoj stranici udruge https://sup.hr/okrugli-stol-stanje-sigurnosti-cestovnog-prometa-u-rh-danas-sutra/.

Nakon usuglašavanja prijedloga zaključaka okruglog stola utvrđeni su zajednički zaključci koje će organizatori dostaviti predsjedniku Vlade RH i resornim ministarstvima te odgovarajućim tijelima i ustanovama. Na inicijativu Pravobraniteljstva za djecu usvojen je zaključak koji se odnosi na djecu kao jednu od najranjivijih skupina.

Zaključci su dostupni na poveznici https://sup.hr/okrugli-stol-stanje-sigurnosti-cestovnog-prometa-u-rh-danas-sutra-zakljucci/.