Okrugli stol o traumatskim iskustvima žrtava

Okrugli stol o traumatskim iskustvima žrtava

U povodu obilježavanja Europskog dana žrtava kaznenih djela 22. veljače, Ministarstvo pravosuđa i uprave organiziralo je online okrugli stol “Individualna i kolektivna traumatska iskustva – sličnosti, razlike i oporavak”.

Na okruglom stolu sudjelovali su predstavnici institucija i organizacija civilnog društva uključenih u rad s osobama koje su preživjele traumatsko iskustvo ili su njime bile posredno pogođene, bilo kao žrtve kaznenih djela, bilo kao sudionici drugih traumatskih događaja, poput potresa i drugih katastrofa. Izlaganja o traumi u kliničkoj praksi, radu sa žrtvama seksualnoga nasija, o pružanju pomoći pogođenima potresom, sekundarnoj traumatizaciji pomagača te ulozi specijaliziranih službi u pružanju pomoći u kriznim situacijama govorili su predstavnici Zagrebačkog psihološkog društva, Ženske sobe, Hrvatskog Crvenog križa, Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela te Službe za podršku žrtvama i svjedocima pri Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu online skup pratila je savjetnica pravobraniteljice, pravnica Gordana Filipović.