Okrugli stol “Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti”

Okrugli stol “Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti”

spoloviU organizaciji Udruge B.a.B.e., u Novinarskom domu u Zagrebu, 25. rujna 2013. održan je Okrugli stol “Obrazovanjem do rodne ravnopravnosti”, uz predstavljanje obrazovnog modula Rodna ravnopravnost. Uvodna izlaganja održali su pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta Sabina Glasovac, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, prof. dr. sc. Vedrana Spajić-Vrkaš s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Senka Sekulić Rebić i Sanja Sarnavka iz Udruge B.a.B.e.

 

U rujnu 2011. udruga B.a.B.e. započela je provedbu projekta “Izlazak iz mraka – prevencija i podrška ženama žrtvama nasilja”, uz financijsku potporu UN Trust Fund to End Violence against Women i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Dio projekta bio je usmjeren na izradu prijedloga modula kojim bi se u građanski odgoj uvrstilo obrazovanje o rodnoj ravnopravnosti. Nakon istraživanja stavova djece i mladih u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pojedine nastavne jedinice testirane su u osnovnim školama “Antun Bauer” i “Dragutin Tadijanović”  i u Učeničkom domu Vukovar.

Na okruglom stolu istaknuta je nužnost uključivanja modula o rodnoj ravnopravnosti u obrazovanje u hrvatskim školama te je predstavljena publikacija “Rodna ravnopravnost” i istoimeni modul koji bi se provodio od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole, s detaljno razrađenim nastavnim jedinicama u okviru Građanskog odgoja i obrazovanja.

Na  skupu je prisustvovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček.