Okrugli stol “Okreni leđa ovisnosti”

Okrugli stol “Okreni leđa ovisnosti”

CNZDOsječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu 10. rujna 2014. organizirao je Okrugli stol pod nazivom “Okreni leđa ovisnosti”. Skup je održan u sklopu projekta prevencije ovisnosti “Zajedno u borbi protiv ovisnosti – Okreni leđa ovisnosti”, pokrenutog u partnerstvu s Domom za odgoj djece i mladeži u Osijeku i Dječjim domom Svete Ane u Vinkovcima, a financiranog od Ministarstva socijalne politike i mladih.

 

Na okruglom stolu analizirani su aktualni problemi ovisnosti te je predstavljen projekt koji će se provoditi u navedenim domovima socijalne skrbi. Uvodnim riječima skupu su se obratili suradnici u projektu predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak, ravnatelj Doma za odgoj djece i mladeži u Osijeku Mato Lukić i ravnateljica Dječjeg doma Svete Ane u Vinkovcima Melita Pavošević. Projekt je predstavila psihologinja Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Vanja Gorjanec. Navela je da će  djelatnici i suradnici Centra nizom aktivnosti nastojati senzibilizirati javnost o problemu, a kroz različite edukacijske i socijalizacijske radionice informirat će mlade u Domu za odgoj djece i mladih i Dječjem domu Sv. Ane o štetnim posljedicama eksperimentiranja s različitim sredstvima ovisnosti, pružiti im alate za jačanje socijalnih vještina, naučiti ih asertivnoj komunikaciji i poučiti ih nenasilnom rješavanju sukoba.

Na okruglom stolu o problemu ovisnosti iz perspektive svoje struke i institucije u kojoj djeluju, predavanja su održali mr. Marija Kribl, dr. med., voditeljica  Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja ovisnosti u Osijeku; socijalna pedagoginja Ružica Korov iz Centra za socijalnu skrb Osijek, psiholog Siniša Brlas iz Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” iz Virovitice te policijski inspektor Ivan Pakšić iz PU osječko-baranjske. Neki od glavnih zaključaka okruglog stola odnose se na nužnost dodatne edukacije i osnaživanje stručnjaka u nošenju s problemima ovisnosti u radu s djecom i mladima. Naglašen je i snažan utjecaj medija u poticanju na ovisnost širenjem različitih i prikazivanjem video spotova i serija u kojima je rizično ponašanje prikazano prihvatljivim i poželjnim. Zaključeno je da medije treba senzibilizirati za zauzimanje kritičnijeg stava prema ovoj pojavi te da u borbi protiv ovisnosti ističu pozitivna postignuća djece i mladih putem kojih će se mlađoj publici predstaviti primjeri uspješnih vršnjaka.

Na okruglom stolu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.