Okrugli stol “Prevencija nasilja u gradu Kaštela”

Okrugli stol “Prevencija nasilja u gradu Kaštela”

svjetskidanprotivU povodu obilježavanja Mjeseca borbe protiv nasilja, u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Kaštela, 11. studenoga 2010. održan je okrugli stol “Prevencija nasilja u gradu Kaštela”. Suorganizator i domaćin skupa bio je Dom za djecu “Maestral” Podružnica “Miljenko i Dobrila” u Kaštel Lukšiću.

U radu okruglog stola sudjelovali su predstavnici institucija i udruga s područja grada Kaštela, MUP-a, Centra za socijalnu skrb Split – podružnice Kaštela, Doma za odgoj Split, Centra za rehabilitaciju Mir iz Rudina, kao i predstavnici crkve. Savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč pozdravila je skup i izvijestila o stajalištima i dosadašnjim inicijativama pravobraniteljice za djecu u vezi sa sprečavanjem nasilja nad i među djecom. Izvijestila je i o preporukama upućenim jedinicama lokalne samouprave vezano za kvalitetno osmišljavanje slobodnog vremena djece te poticanje dječje participacije/sudjelovanja u društvu.

Voditelj Odsjeka za maloljetničku delikvenciju PU Splitsko-dalmatinske Stipe Jagnjić govorio je o fenomenu nasilja i pravnoj regulativi, iznoseći statističke podatke MUP-a, a predstojnica kaštelanske podružnice Centra za socijalnu skrb Split Janja Granić govorila je o ulozi, aktivnostima i aktualnom podacima Centra za socijalnu skrb.

Na okruglom stolu prezentirane su preventivne aktivnosti koje provode domovi socijalne skrbi, primjerice, dnevni boravak za djecu te radionice za roditelje, koje su predstavile psihologinje Doma za djecu “Maestral” Sanja Bedalov i Nada Đurin te poludnevni boravak u školi za djecu u riziku koji je predstavio voditelj projekta Miljenko Grabar iz Doma za odgoj djece i mladeži Split.

Okrugli stol rezultirao je konkretnim prijedlozima i zaključcima koji će biti dostavljeni Vijeću za prevenciju grada Kaštela, koje će se, kako je najavljeno, osnovati na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća.