Okrugli stol “Sigurnost djece (ni)je moj posao?”

Okrugli stol “Sigurnost djece (ni)je moj posao?”

KorakOkrugli stol “Sigurnost djece (ni)je moj posao?”održan je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, u organizaciji Udruge U.Z.O.R. u suradnji s Gradom Rijekom, u okviru projekta “Osnažimo pravo djece da budu sigurna”.  Projekt provodi Udruga roditelja “Korak po korak” u partnerstvu s udrugama Alfa Albona, Feniks, Portal Alfa i U.Z.O.R., a u suradnji s gradovima Labinom, Dubrovnikom, Belišćem, Rijekom i Zagrebom te Istarskom županijom. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, Ureda Vlade Republike Hrvatske za udruge i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

 

Cilj je okruglog stola da se na temelju rezultata istraživanja osnaži cijeli sustav kako bi djelovanje skrbnika i sustava promicalo i štitilo djecu i mlade od svih oblika nasilja. Nakon prezentacija istraživanja očekuje se tiskanje priručnika sa rezultatima istraživanja i preporukama.

Na okruglom stolu predstavljeni su rezultati istraživanja provedenog od veljače do lipnja 2014. godine, kojem je cilj bio utvrditi razinu poštovanja pravnog okvira zaštite djece i mladih od nasilja kroz perspektivu djece i mladih, roditelja, udomitelja, organizacija civilnog društva te stručnjaka u sustavu. Predstavljene su i preporuke temeljene na rezultatima istraživanja. U raspravu koja je uslijedila uključio se velik broj sudionika, ukazujući na potrebu bolje regionalne i lokalne suradnje svih dionika u zaštiti djece od nasilja te da svatko u svojem sektoru pridonese da djeca budu sigurna, uz isticanja osobne odgovornosti u postupanju.

Na okruglom stolu sudjelovala je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.