Okrugli stol “Zatvorenice majke: Perspektiva”

Okrugli stol “Zatvorenice majke: Perspektiva”

Okrugli stol pravobraniteljica Zajednički Okrugli stol Udruge RODA i pravobraniteljice za djecu, pod naslovom “Zatvorenice majke: Perspektiva”, okupio je 20. siječnja 2015. u Maloj kući dječjih prava pedesetak sudionika, predstavnika brojnih institucija iz sustava socijalne skrbi, pravosuđa i drugih te studenata i profesora. Nakon pozdrava pravobraniteljice Ivane Milas Klarić, izvršna direktorica Udruge RODA Ivana Zanze predstavila je projekt “MA#ME – Osnaživanje zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje na tržište rada”, a uvodno izlaganje o pravima i položaju djece zatvorenica održala je zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika.

Projekt osnaživanja zatvorenica-majki provodi udruga RODA, u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom u Požegi i Centrom za podršku i razvoj civilnoga društva Delfin u Pakracu, a u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu i Upravom za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa.

Ovaj je skup bio tek jedna od aktivnosti projekta, kojom se  želi potaknuti mlade buduće stručnjake na aktivan angažman u tome području. Cilj je potaknuti i ostale dionike u društvu, a posebno akademsku javnost i civilni sektor, na aktivno uključivanje u rad sa zatvorenicama majkama, budući da su uz njih,na određeni način, “na izdržavanju zatvorske kazne” i njihove obitelji, posebice djeca.

Upravo je zato Udruga RODA prošle godine raspisala nagradu za studentske radove o temi prava i potreba zatvorenika roditelja i njihovih obitelji, a posebno djece. Nagrađeni radovi predstavljeni su na Okruglom stolu u Maloj kući dječjih prava, čime se dodatno naglasila usmjerenost projekta na budućnost, to jest na uključenje budućih mladih stručnjaka različitih profila u bavljeme ovim temama.

Okrugli stol studentice

Studentica psihologije na Hrvatskim studijima Marija Knežević predstavila je rad o psihosocijalnim posljedicama boravka u zatvoru za majke i djecu, a studentica Pravnog fakulteta u Zagrebu Tajana Novosel prikazala je rad o zaštiti prava zatvorenika-roditelja u pravnome poretku Republike Hrvatske. Zatim je diplomirana socijalna radnica Monika Bašić predstavila rezultate svojega istraživanja o osobnim iskustvima majki u zatvoru i načinu na koji održavaju povezanost sa svojom djecom, a studentica socijalnog rada Amanda Mataija prezentirala je rad o zapošljavanju i socijalnoj reintegraciji zatvorenika.

Budući da će projekt MA#ME trajati još godinu dana, očekuje se još mnogo različitih aktivnosti usmjerenih na povećanje zapošljivosti, jačanje roditeljskih kompetencija te poboljšanje kvalitete života zatvorenica i njihovih obitelji, a posebno djece.

Studentski radovi dostupni su na sljedećim linkovima:

http://roda.hr/uploads/mame_zatvori/MAME_MarijaKnezevic-Psihosocijalne_posljediceboravka_u_zatvoru_na_majke_i_njihovu_djecu.pdf

http://roda.hr/uploads/mame_zatvori/MAME_TajanaNovosel-Zastita_prava_zatvorenika-roditelja_u_pravnom_poretku_RH.pdf

http://roda.hr/uploads/mame_zatvori/MAME_MonikaBasic-Majka_u_zatvoru-osobno_iskustvo_i_podrska.pdf

http://roda.hr/uploads/mame_zatvori/MAME_AmandaMataija-Zapo%C5%A1ljavanje_zatvorenika_i_socijalna_reintegracija.pdf

http://roda.hr/uploads/mame_zatvori/MAME_Antonija_Braculj-Djeca_iza_resetaka.pdf