Okrugli stol: Utjecaj siromaštva na najmlađe

Okrugli stol: Utjecaj siromaštva na najmlađe

Unicef siromastvo

UNICEF-ov ured za Hrvatsku u Zagrebu je 17. lipnja 2015. organizirao Okrugli stol pod nazivom  “Utjecaj siromaštva na najmlađu djecu – što pokazuju analize i što je potrebno poduzeti?”. Uz predstojnicu UNICEF-ovog ureda Valentinu Otmačić, o siromaštvu djece i potrebnim rješenjima govorila je i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić te pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih Hrvoje Sadarić.

 

Na skupu su predstavljene preporuke stručnjaka iz UNICEF-ova istraživanja “Siromaštvo i dobrobit djece predškolske dobi u Hrvatskoj”, kao što su: olakšati roditeljima zapošljavanje, povećati dostupnost vrtića, zdravstvenih i socijalnih usluga, osigurati odgovarajuće stambene uvjete obiteljima s djecom te razvijati sustav novčanih naknada za djecu i obitelji u riziku od siromaštva.

Također su predstavljeni i primjeri dobre prakse – općine Viškovo i Stubičke Toplice, koje ulaganjima u djecu i njihovu dobrobit sprječavaju dječje siromaštvo te tako ulažu u razvoj svoje zajednice.

Istraživanje o siromaštvu djece predškolske dobi 2013. godine za UNICEF je proveo tim stručnjaka na čelu s prof. dr. sc. Zoranom Šućurom sa Studijskog centra socijalnog rada na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati istraživanja, čiji su ključni nalazi predstavljeni prošle godine, sabrani su u publikaciji u kojoj se mogu naći svi podaci koji ukazuju na razmjere i obilježja dječjeg siromaštva u našoj zemlji.

– Siromaštvo u ranoj dječjoj dobi često ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na zdravlje, obrazovanje i sveukupan razvoj djeteta te koči ostvarivanje njegova potencijala – naglasila je pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, a pomoćnik ministrice socijalne politike i mladih Hrvoje Sadarić istaknuo je kako se donošenjem Nacionalne strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti i Nacionalne strategije za prava djece od 2014. do 2020. Hrvatska obvezala upustiti u borbu sa siromaštvom djece.

– Unatoč krizi s čijim se posljedicama još uvijek nosimo, naša je zajednička i neodgodiva obveza krenuti u borbu protiv dječjeg siromaštva. Djeca ne mogu čekati, jer svi dobro znamo da se prilike propuštene u djetinjstvu kasnije teško mogu nadoknaditi. Stoga vas sve pozivam da ujedinimo snage i s pomoću ovih preporuka koje nam predlažu stručnjaci počnemo raditi na boljoj sadašnjosti i budućnosti ove zemlje. Kad odlučimo da su djeca prioritet, onda su pozitivne promjene moguće. Dokazuju to primjeri lokalnih zajednica koje su uspješno zaštitile svoje najmlađe od života u siromaštvu. Poslužimo se njihovim primjerom i dajmo djeci u cijeloj Hrvatskoj jednake šanse, na koje imaju pravo – poručila je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

U raspravi su sudjelovali i voditeljica Odjela za političko izvještavanje i analitiku u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj Mirela Rašić, predstavnici drugih ministarstava i brojni stručnjaci zainteresirani za dobrobit djece u Hrvatskoj.

Materijali s Okruglog stola dostupni su na sljedećim poveznicama:

Sažetak publikacije s ključnim nalazima i preporukama

Infografika s preporukama iz istraživanja

Primjeri dobre prakse: općine Viškovo i Stubičke Toplice