Osijek: Aktivnosti projekta “Motiviranjem i osnaživanjem do resocijalizacije”

Osijek: Aktivnosti projekta “Motiviranjem i osnaživanjem do resocijalizacije”

U organizaciji udruge Roditelji u akciji – RODA, u Osijeku je 19. listopada 2021. održan međusektorski sastanak s temom resocijalizacije počinitelja kaznenih djela. Sastanak je održan u okviru projekta moto#R – Motiviranjem i osnaživanjem do resocijalizacije koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, te sufinanciran sredstvima Ureda za Udruge Vlade RH, a provodi ga RODA u partnerstvu s Hrabrim telefonom, Statusom M i Studentskim savjetovalištem Ekonomska klinika.

Sastanak u Osijeku jedan je u nizu sastanaka koji se održavaju u većim središtima u regijama, koji imaju za cilj jačati međuresornu suradnju i razmjenjivati informacije vezano za različite perspektive i izazove resocijalizacije počinitelja kaznenih djela, kako za pojedince, tako i za njihove obitelji i zajednicu. Cilj je i detektirati poteškoće u zajednici te iznaći različita rješenja putem suradnje više dionika u resocijalizaciji.

Sudionici sastanka predstavili su svoje aktivnosti namijenjene osobama koje su izvršile kaznu zatvora ili se nalaze na probacijskom radu. Tako su svoj rad s počiniteljima kaznenih djela predstavili djelatnici Ureda za probaciju, Udruge NE-ovisnost i  predstavnica Centra za nestalu i zlostavljanu djecu. U drugom dijelu sastanka, koji je govorio o izazovima roditeljstva zatvorenika, svoje djelovanje su predstavili djelatnica službe tretmana Zatvora u Osijeku te predstavnice Udruge Magni i Hrabrog telefona.

O roditeljstvu osoba koje su lišene slobode  iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu govorila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović, naglasivši pritom brojne pomake u senzibilizaciji društva za prava i interese djece čiji su roditelji u zatvoru, te unapređivanje postupanja zatvorskog sustava prema djeci u proteklih desetak godina.