Osijek: Dijalog s djecom u akciji “Pitam, dakle zanima me”

Osječka udruga Dokkica organizirala je u svojim novim prostorijama u Osijeku 22. listopada 2018. akciju pod nazivom “Pitam, dakle zanima me”. Akcija je provedena u okviru programa “Malo za puno – male potpore za velike promjene” koji je financiran sredstvima Zaklade “Slagalica”. Cilj aktivnosti bio je putem dječjeg uključivanja, sudjelovanja i iskazivanja mišljenja o stvarima koje se odnose na njihov život, osigurati dijalog i razmjenu mišljenja između djece i važnih dionika u lokalnoj zajednici. Dijalogom se ujedno poticalo i razvijanje građanskih i aktivističkih kompetencija djece u lokalnoj zajednici te svijest o tome da je dječje mišljenje važno.

U postavljanju pitanja i raspravi sudjelovali su učenici osmog razreda OŠ Tina Ujevića u Osijeku, a odrasli sudionici bili su osječko-baranjski župan Ivan Anušić, zamjenica gradonačelnika Osijeka Žana Gamoš te stručnjaci iz raznih resora i udruga: djelatnica Centra za socijalnu skrb Osijek Ružica Korov, profesorica s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku Ana Kurtović, predsjednik udruge Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u Osijeku Tomislav Ramljak, profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku Željko Požega, djelatnik Volonterskog centra u Osijeku Nikica Torbica, djelatnica Udruge Breza Renata Majić, pedagoginja OŠ Vladimira Becića u Osijeku Lea Liović, predstavnik Kreativne agencije “Adverta” Marin Seleš, stručna suradnica Zaklade za razvoj lokalne zajednice “Slagalica” Dijana Živković, predstavnik Odjela za prevenciju Policijske uprave Osječko-baranjske Ivan Pakšić te voditeljica odgojno-obrazovnih programa Dokkice Mirna Šmit. Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu sudjelovala je savjetnica Sanja Vladović.

U živoj raspravi djeca su odraslima postavila brojna pitanja iz područja odgoja i obrazovanja, medija, slobodnog vremena, volontiranja te općenito ostvarivanja dječjih prava. Uz davanje odgovora djeci o temama koje su ih zanimale, odrasli su ih poticali i na davanje prijedloga i ideja kako bi se određene teškoće s kojima se susreću djeca i njihovi roditelji mogle bolje riješiti u lokalnoj zajednici.

Svi sudionici iskazali su zadovoljstvo ovakvim načinom komunikacije između djece i odraslih, što ujedno predstavlja i ostvarivanje prava na participaciju odnosno sudjelovanje djece u životu zajednice koje im jamči Konvencija o pravima djeteta. Savjetnica pravobraniteljice za djecu tom je prilikom pozvala djecu da dođu u posjet uredu pravobraniteljice u Osijeku, gdje u poticajnom ozračju mogu razgovarati o raznim područjima i načinima ostvarivanja, ali i kršenja prava djece.