Osijek: Ekološke teme na Festivalu znanosti

Osijek: Ekološke teme na Festivalu znanosti

Ovogodišnji  Festival znanosti, sa zajedničkom temom “Život”, održava se od 2. do 7. svibnja 2022. s ciljem popularizacije znanosti i poboljšanja javne percepcije znanstvenika te nastoji motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja. U suradnji sa Zelenom pravnom klinikom Pravnog fakulteta u Osijeku i udrugom Zeleni Osijek održana je tribina pod nazivom “Pravo na zdrav život i okoliš i utjecaj klimatskih promjena”.

Tribina je održana na imanju Eko centar “Zlatna greda” te je u tom ugodnom ambijentu jedno od predavanja održala savjetnica pravobraniteljice za djecu Marijana Šego. Tema njezinog izlaganja bilo je pravo na zdrav život te zdrav i nezagađen okoliš iz perspektive prava djece. Klimatske promjene i onečišćenje okoliša najveći su izazovi za čovječanstvo. Teme vezane uz klimatske promjene, održivi razvoj te zaštita okoliša i prirode sve više postaju prioritet u Europi.  Tako je i Europska mreža pravobranitelja za djecu ENOC, čiji je član i Ured pravobraniteljice za djecu RH, kao središnji problem kojim će se baviti tijekom 2022. izabrala temu “Dječja prava i klimatska pravda”, a tom će se temom baviti i djeca okupljena u Europskoj mreži mladih savjetnika ENYA (Project ENYA 2022, Let’s Talk Young, Let’s Talk About Climate Justice). Mreža mladih savjetnika (MMS) i Foruma mladih 16+ (FM 16+), Ureda pravobraniteljice za djecu sudjeluje u ovom projektu te će, zajedno s mladima iz još 15 europskih država, donijeti vlastite preporuke i prijedloge za zaštitu prava djece u kontekstu klimatskih promjena i ostvarenja klimatske pravde.

U okviru tribine, predavanja su održali prof. dr. sc. Rajko Odobaša s Pravnog fakulteta u Osijeku, koji se osvrnuo na pravni okvir ostvarivanja prava na zdrav okoliš i politike koje se provode u okviru nastojanja za očuvanjem okoliša. Mislav Barić, mag. geogr. iz Udruge za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek prezentirao je uspješno završeni projekt WetlandRestore punog naziva “Obnova vlažnih staništa u srednjem Podunavlju”, koji za cilj ima poboljšati zaštitu vlažnih staništa srednjeg Podunavlja kroz prekograničnu suradnju Srbije i Hrvatske. Projekt je realiziran s više projektnih partnera te mu je cilj očuvanje vrijednih prirodnih staništa koje uz bogatu bioraznolikost u vrijeme klimatskih promjena čovjeku donose niz usluga poput pitke vode i zaštitu od poplava.