Osijek: konferencija o prevenciji nasilja nad djecom

Osijek: konferencija o prevenciji nasilja nad djecom

dijete zrtva svjedokU Osijeku, u Hotelu Silver, 13. svibnja, 2013. godine, Udruga roditelja „Korak po korak“, Zagreb, u suradnji s Udrugama CESI iz Zagreba, “Oaza” iz Belog Manastira i PRONI iz Osijeka, održala je konferenciju “Sustavan pristup prevenciji nasilja nad djecom”. Konferencija je dio istoimenog projekta koju je sufinanciralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Grad Osijek, kao partner na projektu.

 

Sudionici Konferencije bili su ravnatelji i stručni suradnici te učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola iz Osijeka i s područja Županije, djelatnici Dječjeg doma, predstavnici Centra za socijalnu skrb, Zavoda za zapošljavanje, Državnog odvjetništva, predstavnici organizacija civilnog društva Osječko-baranjske županije te šira stručna i zainteresirana javnost. Cilj konferencije bio je pridonijeti smanjenju ranjivosti i izloženost nasilju djece i mladih na području Osijeka i okolice te mogućoj izradi Programa aktivnosti za djecu i mlade Grada Osijeka koji bi Udruga dostavila gradskoj upravi odnosno donosiocima odluka, ključnim dionicima i provoditeljima politika Grada Osijeka.

U prvom dijelu konferencije kroz pojedinačna izlaganja predstavljena su teorijska i praktična uporišta za preventivno djelovanje u lokalnoj zajednici, uloge nekih od ključnih institucija u zajednici i aktivnosti koje provode te međunarodne i nacionalne politike koje reguliraju i djeluju kao zaštitni čimbenici u prevenciji nasilja nad djecom i mladima. U radu konferencije sudjelovao je i savjetnik pravobraniteljice za djecu Darko Laksar, koji je održao izlaganje “Prava djece i mladih kao zaštitni čimbenik”, kroz prikaz djelovanja Ureda pravobraniteljice za djecu i mjera poduzetih glede uočenih nedostataka u sustavima zaštite.