Osijek: Konferencija “Sigurnost djece na internetu”

Osijek: Konferencija “Sigurnost djece na internetu”

 

cyberbullyingU Osijeku je 4. svibnja 2016. održana međunarodna konferencija “Sigurnost djece na internetu”, koju je organizirao Filozofski fakultet Sveučilišta u Osijeku, u partnerstvu s Centrom za nestalu i zlostavljanu djecu. Konferencija je održana u sklopu projekta “Safer Internet Centre Croatia:making Internet a good and safe place”, čiji koordinator je osječki Filozofski fakultet. Na skupu, namijenjenom stručnjacima iz svih sustava koji se bave djecom, sudjelovali su i predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Ministarstva gospodarstva te Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Na konferenciji je koordinator INSAFE-a Hans Martens predstavio djelovanje ove međunarodne mreže. Rad međunarodne INHOPE mreže predstavila je njezina predsjednica Amela Efendić, te navela podatak da su u 2014. članice mreže, putem svojih hot linija, zaprimile oko 1.750.000 prijava koje se odnose na seksualno zlostavljanje djece. Obje mreže, s velikim brojem članica iz cijelog svijeta, bave se osnaživanjem i zaštitom djece prilikom korištenja interneta. Osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu je član obiju mreža i neposredno uključen u njihove aktivnosti te primjenjuje unificirane reakcije na prijavu sadržaja koji se odnose na seksualno zlostavljanje djece te nepoćudne i štetne sadržaje za djecu na internetu.
Međunarodni stručnjaci govorili su o napretku u zaštiti djece na internetu, ali i problemima s kojima se članice u pojedinim državama susreću u svom radu, posebice u primjeni zakona. Tako se kao problem detektira neusklađenost nacionalnih propisa s međunarodnim dokumentima, unatoč njihovoj ratifikaciji, što umanjuje učinkovitost zaštite djece te dovodi do različitih rješenja. Navedena je i potreba korištenja nove terminologije u ovom području koja se odnosi na pojam “dječje pornografije” te stručnjaci predlažu da se za taj oblik kršenja prava djece na internetu ubuduće koristi termin eksplicitni sadržaji seksualnog zlostavljanja djece. Na konferenciji je naveden i podatak kako se obje mreže suočavaju s porastom slučajeva seksualnog zlostavljanja djece mlađe od tri godine.

U drugom dijelu konferencije predstavljeno je nacionalno istraživanje znanstvenika s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Osijeku, koje je ispitalo navike djece u korištenju interneta obuhvativši velik uzorak djece iz cijele Hrvatske. Djelovanje Centra za sigurniji Internet iz Osijeka predstavio je koordinator za podršku i informiranje Boris Radanović, a djelovanje PU Osječko-baranjske u prevenciji nasilja nad djecom na internetu prikazao je policijski službenik Odjela za prevenciju Darko Ćorković. Primjere dobre prakse predstavile su i gošće iz Austrije Barbara Buchegger, koja je govorila o djelovanju udruge CSI Austrija, te Sabrina Vorbau, koja je predstavila projekte eSafety Label i Web We Want.
Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.