Osijek: Okrugli stol “Ovisnici – roditelji malodobne djece”

Osijek: Okrugli stol “Ovisnici – roditelji malodobne djece”

bebina rucicaU organizaciji Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja bolesti ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u Osijeku je 3. prosinca 2014. održan okrugli stol “Ovisnici – roditelji malodobne djece”.

 

Uvodno izlaganje, s prikazom pojavnosti ovisnika roditelja na području županije, održala je voditeljica službe mr. Marija Kribl, dr. med. te upozorila na nužnost razmjene informacija među stručnjacima u cilju zaštite najboljeg interesa djece, s posebnim naglaskom na njihovu zaštitu tijekom trudnoće majke-ovisnice te novorođenčadi. Ujedno je i informirala o novim psihotropnim tvarima koje nisu na popisu droga i/ili se nalaze u otvorenoj prodaji, čime su bez ograničenja dostupne i djeci. Govorila je o teškoćama s kojima se susreću stručnjaci u borbi protiv konzumacije ovakvih tvari te posljedicama koje mogu izazvati na psihofizičko zdravlje, o čemu konzumenti, posebice djeca nemaju dovoljno informacija ili ih potpuno ignoriraju.

Na skupu su sudjelovali liječnici – pedijatri i ginekolozi, zatim patronažne medicinske sestre koje ulaze u obitelji novorođene djece, stručnjaci iz zdravstvenih i institucija socijalne skrbi s područja Osječko-baranjske županije. Nakon predavanja uslijedila je rasprava o navedenim temama s prijedlozima za poboljšanje suradnje u cilju bolje zaštite prava i interesa djece roditelja ovisnika, kao i djece koja i sama konzumiraju psihotropne tvari. Okrugli stol je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.