Osijek: Skup “Mentalno zdravlje i dobrobit djece u digitalnom dobu”

Osijek: Skup “Mentalno zdravlje i dobrobit djece u digitalnom dobu”

Povodom obilježavanja listopada kao mjeseca kibernetičke sigurnosti, Hrvatski institut za kibernetičku sigurnost iz Osijeka i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (CNZD) iz Osijeka organizirali su konferenciju pod nazivom “Cyber security conference CSI 22”. U edukativnom dijelu konferencije, 14. listopada 2022., održan je skup “Mentalno zdravlje i dobrobit djece u digitalnom dobu” u novom prostoru CNZD-a u Višnjevcu kod Osijeka. Taj je skup pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović. Konferencija je bila namijenjena stručnjacima koji rade s djecom, a razmatrala je izazove kibernetičke sigurnosti u obrazovnim i drugim institucijama.

Konferenciju je uvodnim izlaganjem otvorio predsjednik CNZD-a Tomislav Ramljak, koji se osvrnuo na nova saznanja o korištenju društvenih mreža kod najmlađe školske populacije, posebice TikToka. Psihologinja Marijana Hinek predočila je rezultate istraživanja koje je proveo CNZD o navikama korištenja društvenih mreža među djecom i mladima, a rezultati otkrivaju da većina djece ima više profila na društvenim mrežama, posebice na TikToku, od kojih su neki otvoreni za roditelje, a drugi nisu. Dr. sc Marija Šmit s Ekonomskog fakulteta u Osijeku u svojem je izlaganju “Djeca u okruženju digitalnog marketinga” predočila rezultate svog istraživanja i izazove zaštite prava djece u izrazito potrošački orijentiranom društvu u kojem su izložena brojnim otvorenim i skrivenim oglašavanjima. Posebno je naglasila korištenje djece u marketinške svrhe putem uloge “influencera” na društvenim mrežama koje prati veliki broj djece, što je vrlo interesantno oglašivačima proizvoda za određenu dobnu skupinu. Osim nedostatne pravne regulacije ove prakse otvara se i pitanje velike zarade djece “influencera”.

U sljedećem setu izlaganja govorilo se o seksualnoj zlouporabi djece. Izv. prof. dr. sc. Lucija Vejmelka sa Studijskog centra socijalnog rada Pravnog fakulteta u Zagrebu predstavila je sa svojim suradnicima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo rezultate istraživanja “DeShame 1 Hrvatska” o online seksualnom uznemiravanju i mentalnom zdravlju srednjoškolaca u Hrvatskoj. Načelnik Sektora za probaciju Ministarstva pravosuđa i uprave Goran Brkić održao je izlaganje “Specifičnosti rada probacijske službe s počiniteljima kaznenih djela spolnog zlostavljanja na štetu djeteta” u kojem je predočio način rada ove službe na terenu, posebice u odnosu na provođenje mjere rada za opće dobro. Izlaganje “Djeca počinitelji i žrtve u kaznenom pravu u području korištenja modernih tehnologija” održala je Predsjednica udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež dr. sc. Lana Peto Kujundžić. Voditelj katedre za kibernetičku sigurnost Visokog učilišta Algebra Zlatan Morić održao je izlaganje “Hakerski vektori napada”.

Ovaj skup predočio je niz novih tema i izazova u zaštiti prava i interesa djece o kojima se govorilo i u završnoj panel raspravi. Zaključeno je da je potrebno održavati što više sličnih skupova, budući da je digitalno okruženje dječja svakodnevnica, a nerijetko nepoznanica za odrasle koji se o njima brinu. Iako za djecu odrastanje u takvom okruženju ima brojne koristi, nužno ih je zaštititi od negativnih utjecaja i zlouporaba. Zaključeno je i da djecu ne možemo odvojiti od nove stvarnosti, no odrasli ih moraju educirati i nadzirati njihovo ponašanje online kroz otvorenu komunikaciju koja ide iz podržavajućeg i iskrenog odnosa s odraslim osobama koje se o njima brinu.