Ostvarivanje prava djeteta na uzdržavanje

Ostvarivanje prava djeteta na uzdržavanje

Među pitanjima o zaštiti prava djece koja dobivamo ovih dana neka se odnose i na ostvarivanje prava djeteta na uzdržavanje od roditelja s kojim ne stanuje. Riječ je o jednom od temeljnih egzistencijalnih prava djeteta te je važno osigurati uvjete za njegovo provođenje i u kriznom razdoblju poput ovoga u kojem se borimo protiv epidemije COVID-19.

Javljaju nam se roditelji zabrinuti da će najavljene izmjene Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, čiji je cilj olakšati položaj onima kojima dio primanja odlazi na ovrhe kako bi lakše podnijeli negativne ekonomske posljedice epidemije, ujedno otežati položaj djeci koja putem ovrhe ostvaruju svoje pravo na uzdržavanje. Razumijemo zabrinutost roditelja o mogućem utjecaju takvih mjera i svjesni smo da u ovakvoj situaciji mnogi brinu o egzistencijalnim pitanjima.

Međutim, ohrabruje to što je Vlada RH upućivanjem Konačnog prijedloga Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima predvidjela zaštitu za djecu te je predložila iznimku prema kojoj Financijska agencija neće zastati s provedbom ovrhe na novčanim sredstvima u odnosu na ovršenike fizičke osobe ako se ovrha provodi radi namirenja tražbine zakonskog uzdržavanja djeteta, druge tražbine kada se ovrha provodi radi namirenja budućih obroka po dospijeću, tražbine po osnovi dospjele, a neisplaćene plaće, naknade plaće ili otpremnine, ako je riječ o mjerama osiguranja iz kaznenog postupka te u slučaju ovrhe po računu specifične namjene. Upoznati smo da je Konačni prijedlog Zakona upućen u hitnu saborsku proceduru.

Zato vjerujemo da djeca i roditelji koji se za njih skrbe nemaju razlog za brigu jer, s obzirom na predviđenu iznimku, ne bi trebalo doći do zastoja s provedbom ovrha radi uzdržavanja djece.