Otvoren Međunarodni dječji festival u Šibeniku

Otvoren Međunarodni dječji festival u Šibeniku

SibenikFestival 2013 oNa poziv gradonačelnika Šibenika Željka Burića, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić sudjelovala  je na svečanosti otvaranja Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku 22. lipnja 2013. Dječji festival, koji je ove godine organiziran 53. put, u svijetu je poznat kao jedinstvena i afirmirana hrvatska kulturna manifestacija te predstavlja nesumnjivu posebnost i zaštitni znak Šibenika.

 

Festival je prvi put održan 1958. godine kao realizacija inicijative i angažmana nekolicine zaljubljenika u umjetnost za djecu. Ovaj festival multimedijalna je kulturna manifestacija i smotra dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu. Temeljno pedagoško opravdanje Festivala je unapređivanje i razvijanje svih umjetničkih oblika dječje kreativnosti. Festival inicira i potiče mnoge ideje u različitim oblicima umjetnosti za djecu i dječjeg stvaralaštva: dramskom, lutkarskom, glazbeno-scenskom, filmskom, literarnom i likovnom. To ostvaruje njegujući tri osnovna sadržaja:

1.      održavanje godišnje smotre odabranih ansambala iz Hrvatske i inozemstva

2.      radionički program, kao način neposrednog uključivanja djece u stvaralaštvo i

3.      organiziranje simpozija na temu umjetničke kreativnosti i estetskog odgoja djece.

Kao i svake godine do sada i ovogodišnji Festival pretvorio je Šibenik u veliku dječju igraonicu, prepunu mašte, iluzije i igre.

Posebna vrijednost festivala njegov je likovni program, kako onaj stvoren dječjim rukama tako i onaj koji djeci daruju eminentna imena hrvatske i svjetske likovne umjetnosti. Šibenik je za festivalskih dana mjesto susreta djece i pjesnika, otvorena kinodvorana, učionica novinarstva, kiparstva, stripa, filmskog i video snimanja, arhitekture i graditeljstva, pjesništva, slikarstva, dizajna, informatičkog oblikovanja, lutkarstva, glazbe i pokreta. Na gradskim ulicama i trgovima susreću se predstavnici kultura s različitih kontinenata koji daju svoj stvaralački obol izgradnji plemenitijeg, kulturno osvještenijeg čovjeka današnje globalne zajednice.

Međunarodni dječji festival u Šibeniku traje do 6. srpnja 2013. godine.