Otvoren poludnevni boravak za djecu u Bistrincima

Otvoren poludnevni boravak za djecu u Bistrincima

BelisceU sklopu projekta deinstitucionalizacije i transformacije ustanova socijalne skrbi, u Bistrincima, predgrađu Belišća,  24. rujna 2013. svečano je otvorena dislocirana jedinica poludnevnog boravka Dječjeg doma Klasje iz Osijeka. Prethodno su već osnovane dvije takve jedinice u Belom Manastiru i Čepinskim Martincima. Prostor u Bistrincima svečano je otvorila potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

 

Na svečanosti su, uz djecu i ravnateljicu Dječjeg doma Klasje Nevenku Granić te ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Valpovo Janju Oklopčić, bili osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, gradonačelnik Belišća Dinko Burić i brojni drugi gosti, među njima i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović.

Poludnevni boravak za djecu u riziku ustrojen je u suradnji socijalne skrbi i lokalne zajednice i primjer je dobre suradnje u zaštiti prava i interesa djece iz nedovoljno poticajnih obiteljskih sredina. Objekt u Bistrincima, koji ima dvije prostorije i veliko uređeno dvorište, u vlasništvu je Grada Belišća, a pripada tamošnjem DVD-u koji ga je ustupio djeci. Uređen je i primjereno opremljen zajedničkim snagama lokalne zajednice i Doma za djecu Klasje. Trenutačno je uključeno osmero djece osnovnoškolske dobi, koja su na poludnevni boravak upućena temeljem odluke Centra za socijalnu skrb. Jedan stručni djelatnik djeci pomaže u učenju, socijalizaciji i svladavanju životnih vještina, a osiguran im je i objed. U planu je proširenje kapaciteta, budući da postoje potrebe za uključivanjem barem još jedne smjene djece i jednog stručnog djelatnika. Nadamo se da će ovakvih primjera dobre prakse u zaštiti prava i interesa djece biti i više. (Foto: www.belisce.net)