Platforma 112 ocijenila rad vlasti

Platforma 112 ocijenila rad vlasti

 

platforma_112-logoU Hrvatskome saboru 20. travnja 2012. održan je okrugli stol “Predstavljanje Izvještaja Platforme 112 o radu nove vlasti u prvih 112 dana”. Platformu 112 čini šezdesetak organizacija za zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, okupljenih radi praćenja reformi proisteklih iz pregovora u Poglavlju 23 i stanja ljudskih prava i vladavine prava.

 

Okrugli stol je jedna od aktivnosti u sklopu projekta 1000 ZA-ŠTO o EU, financiranom od IPA INFO programa EU. U svojem izvještaju Platforma 112 predstavila je neke pozitivne iskorake u posljednjih 112 dana rada nove vlasti i kritična područja u kojima nema pomaka, grupirajući ih u pet prioritetnih međusobno povezanih područja: 1. Stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi; 2. Kvaliteta demokracije; 3. Borba protiv korupcije i javni interes; 4. Ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi i 5. Naslijeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira. Kao najugroženije kategorije građana Platforma 112 prepoznaje povratnike, osobe s invaliditetom i žrtve rata.

Sljedeći Izvještaj Paltforma 112 najavila je za mjesec listopad 2012. godine.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Delegacije EU u Hrvatskoj, organizacija civilnog društva, pravobraniteljskih institucija, sindikalnih organizacija, političkih stranaka i neki saborski zastupnici. Rad okruglog stola pratila je savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček.