Počinje UNICEF-ova kampanja “Prekini lanac!”

Ured UNICEF-a za Hrvatsku predstavio je  kampanju „Prekini lanac!“, čiji je cilj spriječiti elektroničko nasilje među djecom. U kampanji koja traje od 3. do 30. rujna  2008. zajednički sudjeluju UNICEF, Hrabri telefon, T-Mobile, Vipnet i Tele2.

 Ona se sastoji od videospota, plakata, oglasa i letaka, kojima se djecu, roditelje i učitelje poučava o opasnostima zlostavljanja putem mobitela i interneta te ih se upućuje u pravila ponašanja u elektroničkoj komunikaciji.

Osnovna je poruka kampanje da zlonamjerne poruke poslane mobitelom i internetom mogu imati vrlo opasne posljedice za djecu. Neprosljeđujući takve poruke, djeca mogu zaustaviti nasilje i na taj način pomoći vršnjacima koji postanu žrtvama elektroničkoga nasilja. Odrasli, roditelji i učitelji u školama mogu poučiti djecu korektnom ponašanju u svijetu novih medija i tako spriječiti nasilje i prije nego što se ono dogodi. Zaštitno je lice cijele kampanje Slaven Bilić, UNICEF-ov ambasador dobre volje, koji je videoporukom pozvao sve da podrže napore UNICEF-a i Hrabrog telefona.

Kampanju je predstavila predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Tanja Radočaj, sa suradnicima i partnerima u kampanji, podsjećajući da svi građani mogu uključiti u akciju tako što će na broj 66456 poslati poruku “Prekini lanac!” i tako donirati tri kune. Sva prikupljena sredstva utrošit će se na pomoć žrtvama elektroničkoga nasilja, koju će pružiti Hrabri telefon, zatim na tisak i distribuciju edukativnih materijala za djecu, roditelje i učitelje te na edukacije o prevenciji elektroničkoga nasilja u 150 škola u Hrvatskoj.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba i voditeljica stručnih i znanstvenih programa Hrabrog telefona  dr. Gordana Buljan Flander, koja je sudjelovala u osmišljavanju kampanje, upozorila je kako je iznimno važno da odrasli ne ignoriraju nove oblike nasilja među djecom te da upute djecu u to kako će sigurno koristiti mobitel i internet.

 

Osim letaka, za djecu, roditelje i učitelje, pokrenuta je internetska stranica www.prekinilanac.org, na kojoj se mogu naći sve informacije i savjeti o sigurnome korištenju mobitela i interneta.