Pola stoljeća dječjeg filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj

Pola stoljeća dječjeg filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj

Zadar 50. revijaU Zadru je od 4. do 7. listopada 2012. održana 50. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece. Tijekom tri dana u zadarskom je Hrvatskom narodnom kazalištu prikazano 96 filmova koje su snimila djeca, a koji su konkurirali za nagrade u kategorijama igranog, dokumentarnog i animiranog filma, tv-reportaže i u otvorenoj kategoriji. Bila je to i prilika za prisjećanje na početke ove dugovječne manifestacije dječjeg stvaralaštva te uspjehe prijašnjih naraštaja.

Na to je u svome izlaganju podsjetila tajnica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, koja je i najzaslužnija za opstanak i održanje kvalitete ove smotre dječje kreativnosti, a prikazana je i retrospektiva nagrađenih filmova djece iz prošlih desetljeća.

Reviju u Zadru organizirali su Hrvatski filmski savez, Agencija za odgoj i obrazovanje te Osnovna škola Stanovi u Zadru, u kojoj djeluje i vrlo aktivna učenička filmska družina, uz vodstvo profesorice Slavice Kovač. Nakon svečanih govora organizatora, uslijedilo je službeno otvaranje Revije koje, prema tradiciji ove manifestacije, uvijek pripada djeci. Tako su reviju službeno otvorile učenice drugog razreda OŠ Stanovi Andrijana Baždarić i Stela Čulo.

Na reviju je prijavljeno ukupno 194 filma, od kojih su najbrojniji bili animirani. Ocjenjivački sud odraslih, u kojem su bili  autor animiranih filmova Simon Bogojević Narath (predsjednik), savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego, sveučilišni profesor i medijski pedagog Krešimir Mikić, filmski snimatelj Boris Poljak, filmska redateljica Snježana Tribuson i filmski montažer Slaven Zečević, odabrao je 96 najboljih filmova za prikazivanje na reviji. Njihov je zadatak potom bio odlučiti i o nagradama.

Specifičnost revije dječjeg filmskog stvaralaštva je, posve u skladu s dječjim pravom na sudjelovanje, tradicija da filmove ocjenjuje i nagrađuje i dječji ocjenjivački sud. Tako je deset učenika zadarske Osnovne škole Šime Budinića od petog do osmog razreda, uz vodstvo svoje profesorice Jasmine Sandalić, odlučivalo o jednakom broju nagrada kao i stručni ocjenjivački sud. Oba ocjenjivačka suda dodijelila su po 15 nagrada, po tri u svakoj natjecateljskoj kategoriji.

Iscrpno izvješće o 50. reviji u Zadru možete pratiti na internetskoj stranici Hrvatskog filmskog saveza, gdje možete doznati i koji su filmovi nagrađeni.