Popratni događaji uz Konferenciju COPE-a

Popratni događaji uz Konferenciju COPE-a

skupstina COPE mNakon Konferencije Children of Prisoners Europe (COPE), održane 20. svibnja 2016. u Zagrebu, nastavljene su dvodnevne popratne aktivnosti za četrdesetak članova COPE mreže iz više zemalja. U Maloj kući dječjih prava u Zagrebu 21. svibnja održana je opća skupština COPE mreže na kojoj je podneseno izvješće o aktivnostima i postignutim ciljevima u 2015. godini, kao i financijsko izvješće, te se razgovaralo o aktivnostima mreže predviđenim za 2016. i 2017. godinu.

Na više je načina spomenuta aktivnost i predanost Ureda pravobraniteljice za djecu u proteklih deset godina zaštiti prava djece čiji su roditelji u zatvoru, a posebno kroz plan Pravobraniteljstva da predloži uvođenje modela suradnje između Ministarstva pravosuđa, Pravobranitelja za djecu i civilnoga sektora vezano uz djecu zatvorenika. Na skupštini je u, za sada, pridruženo članstvo COPE-a primljena udruga Roditelji u akciji – RODA te sada mreža, nakon Pravobranitelja za djecu RH, uključuje još jednu članicu iz Hrvatske.

skupstina COPEU poslijepodnevnim satima za članove mreže održana je radionica koju su vodili Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu i Anka Kekez s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu pod naslovom “Cope framing analysis workshop“. Na radionici je predstavljen i pojašnjen koncept stvaranja okvira kao metode analize i djelovanja javnih politika, koji je preuzet iz ekonomskih i političkih znanosti. Model je primjenjiv u funkcioniranju svih područja i sustava pa tako i COPE mreže, koja se bavi zaštitom djece čiji su roditelji u zatvoru. U manjim skupinama sudionici radionice su analizirali različite vrste okvira za javne politike (okvir usmjeren na žrtvu, instrumentalni i holistički okvir) te prioritete i buduće korake za stvaranje okvira javnih politika koji su relevantni za mrežu te definirali najpogodniji okvir za djelovanje.

LepoglavaSljedećeg dana, 22. svibnja, članovi COPE mreže posjetili su Kaznionicu u Lepoglavi gdje su ih pomoćnik upravitelja Kaznionice Zlatko Manjerović sa suradnicima i načelnica sektora tretmana u Upravi za zatvorski sustav Renata Šoher upoznali s Kaznionicom i zatvorskim sustavom u Republici Hrvatskoj. Obišli su i prostorije u kojima se odvijaju posjeti djece roditeljima koji su u zatvoru te doznali na koji način se štite prava i interesi djece zatvorenika u zatvorskom sustavu u Hrvatskoj.

lepoglava cope