Poruka pravobraniteljice: Neka početak škole za djecu bude veseo i ugodan doživljaj!

Poruka pravobraniteljice: Neka početak škole za djecu bude veseo i ugodan doživljaj!

U povodu početka nove školske godine zaželjela bih svim učenicima mnogo uspjeha, ali i znatiželje i radosti u stjecanju novih znanja i u druženju sa školskim prijateljima.

Povratak u školu neizbježno donosi nove obveze i odgovornosti, u čemu odrasli najčešće vide nove troškove, probleme i razloge za zabrinutost. Pokušajmo ipak ne prenositi sve te naše zabrinutosti na djecu i pomoći im da početak škole i povratak u školske klupe za njih bude veseo i ugodan doživljaj.

Škola nije samo obveza, već i okruženje u kojem dijete živi, odrasta i ostvaruje pravo na odgoj i obrazovanje i mnoga druga prava iz Konvencije o pravima djeteta. A to okruženje treba biti podržavajuće i poticajno.

Zato pozivam sve djelatnike škola, a posebno učitelje, da učine sve što je u njihovoj moći kako bi se svako dijete u školi osjećalo prihvaćeno i dobrodošlo, kako bi moglo učiti i napredovati svojim tempom, u skladu sa svojim mogućnostima, kako bi se osjećalo slobodnim govoriti i postavljati pitanja.

To je osobito važno za učenike koji se prvi put susreću sa školom i zato trebaju još više podrške i razumijevanja. Pozivam i roditelje, i sve članove obitelji prvašića, da u prvim danima škole djeci posvete više pažnje, da odvoje vrijeme za igru i razgovor s njima, da više puta zajedno prođu put do škole i poduče ih pravilnome ponašanju u prometu.

Ova školska godina bit će posebno izazovna i zbog provođenja kurikularne reforme. Podsjećam da je u provođenju promjena u školi važno pažljivo pratiti kako se one odražavaju na život i rad učenika. Stoga ponavljam preporuku djece iz moje Mreže mladih savjetnika da je u reformskome procesu važno omogućiti da i učenici, u skladu sa svojom dobi, sudjeluju u vrednovanju rezultata reforme te daju vlastitu perspektivu i prijedloge. Uvjerena sam da će na taj način reforma biti kvalitetnija.

Ovih je dana ponovno aktualna i borba nastavnika za pravednije vrednovanje njihovog rada. Podržavamo njihove zahtjeve, ali ujedno pozivamo da u izboru strategije i aktivnosti u borbi za svoje ciljeve uvijek vode računa o zaštiti dobrobiti djece. Vjerujemo da je ulaganje u učitelje, velikim dijelom i ulaganje u djecu.

Još jednom podsjećam sve sudionike u prometu da će im se od ponedjeljka pridružiti i stotine tisuća učenika na putu u školu i iz škole, a među njima će biti i najmlađi školarci. Pozivam i odrasle i djecu da budu oprezni u prometu i želim im mnogo uspjeha u svim izazovima u školi i oko škole!

Pravobraniteljica za djecu

Helenca Pirnat Dragičević