Poruka pravobraniteljice u povodu Dječjeg tjedna 3. – 9. listopada 2011.

Poruka pravobraniteljice u povodu Dječjeg tjedna 3. – 9. listopada 2011.

 

Glas_djece.zelenoDječji tjedan i ove je godine prilika da se pozornost javnosti usmjeri na prava i potrebe djece te da se nastoji poboljšati njihov položaj u društvu. Poziv je to svim odraslima da preispitaju jesu li doista učinili sve što su mogli kako bi se ostvarila prava djece na jednake šanse za razvoj i ostvarenje svojih potencijala. To nam je i poticaj da se svi zajedno više potrudimo kako bi se taj cilj ostvario.

 U Hrvatskoj rado ističemo kako imamo dobre propise koji štite djecu, no djeca su i dalje prečesto žrtve nasilja i zanemarivanja u obitelji i drugdje, još uvijek ih se češće osuđuje zbog neprimjerenog ponašanja nego što im se pokušava pomoći da razviju odgovornost prema sebi i drugima. Ponosimo se kvalitetnim strategijama i programima za djecu, no u kolikoj mjeri se oni ostvaruju, koliko su promijenili stvarnost naše djece i jesu li poboljšali kvalitetu njihova djetinjstva?

Pokušajmo doznati od djece kako to izgleda iz njihove perspektive, kako ona vide svoje mjesto u obitelji, školi i društvu, kako doživljavaju skrb o djeci i obitelji u zajednici. Izborimo se i za to da se mišljenja djece slušaju redovito, a ne samo prigodno.

Diljem Hrvatske u Dječjem tjednu od 3. do 9. listopada odvijat će se brojne aktivnosti s djecom i za djecu. U nekima od njih djeci će se pružiti mogućnost da javno progovore o svojim potrebama i željama, da sudjeluju u stvaranju planova i programa za njihovu dobrobit, da pitaju odgovorne kako se ti planovi ostvaruju i kada će se napokon početi ostvarivati i one zadaće koje svi uvijek odlažu za budućnost. A djeca žive u sadašnjosti, teško im je zamišljati daleku budućnost, a još teže čekati da se obećanja ostvare.

O budućnosti djece govorit će i političari na mnogim predizbornim skupovima, dajući i nerealna obećanja. Stoga i ovom prilikom pozivam političare i organizatore stranačkih skupova da ne iskorištavaju djecu za svoj politički probitak, već da brigu o potrebama i interesima djece pokažu u svojim programima i da pritom ne obećavaju nešto što ne namjeravaju doista ostvariti. Djeca ne trebaju biti „ukras“ na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima. Žele li političari doista poboljšati zaštitu djece i njihovih prava, pozivamo ih da u svojim programima ponude ostvariva rješenja koja će povećati razinu zaštite djece od svih oblika zlostavljanja i zanemarivanja te osigurati jednakost u pravima sve djece.

Ne zaboravimo: premda su prava djece u nas zajamčena brojnim propisima, odgovornost za ostvarivanje tih prava u cijelosti je na nama odraslima.

                                                                                                                                                                                                                       Pravobraniteljica za djecu

                                                                                                                                                                                                                                                Mila Jelavić