Poruka uz Dječji tjedan 5. – 11. listopada 2015.

Poruka uz Dječji tjedan 5. – 11. listopada 2015.

DjecamjehuriciU ponedjeljak, 5. listopada, obilježavamo Dan djeteta i započinje tradicionalni Dječji tjedan, koji će i ove godine biti ispunjen brojnim zabavnim sadržajima za djecu te aktivnostima u kojima se ističu dječja prava, obveza društva da zaštiti najranjivije, ali i važnost uloge djece i njihova sudjelovanja u društvu. Osim igre i zabave, djeca u Dječjem tjednu često dobivaju i priliku pitati gradonačelnike i odgovorne stručnjake u lokalnoj zajednici o tome kako će riješiti prometne probleme u blizini dječjih vrtića i škola, kad će se obnoviti ili izgraditi novi dječji vrtići ili igrališta, otvoriti igraonice za djecu i prilagoditi sve te objekte i sadržaje djeci s teškoćama u razvoju. Neka će ih pitati i što se dogodilo s prošlogodišnjim neispunjenim obećanjima.

Dječji je tjedan je za sve nas odrasle još jedna prilika da se prisjetimo svih neostvarenih obećanja danih djeci i da se više potrudimo kako bismo ih ispunili. Obećanja ovih dana neće uzmanjkati jer se ovaj Dječji tjedan poklapa s izbornom kampanjom. Stoga i ovaj put podsjećam da djeca ne trebaju biti „ukras“ na stranačkim skupovima niti na izbornim plakatima te pozivam političare i organizatore izbornih skupova da ne iskorištavaju djecu za svoj politički probitak, već da brigu o potrebama i interesima djece pokažu u svojim programima i da ponude ostvariva rješenja koja će povećati razinu zaštite djece i osigurati jednakost u pravima sve djece.

O tim teškim zadacima danas promišljamo suočeni s patnjom djece izbjeglica, kao i djece koja trpe zbog nasilja i siromaštva, svjesni barijera koje se postavljaju pred djecu s teškoćama u razvoju ili djecu koja žive u institucijama. Ne zaboravimo da nas djeca gledaju. Iz naših postupaka uče kako u različitim životnim situacijama preuzimati svoj dio odgovornosti, kako se suočavati sa svojim i tuđim nevoljama, kako se boriti za svoja prava i poštovati prava drugih.

Svoj djeci čestitam Međunarodni dan djeteta i želim da im ovaj Dječji tjedan bude ispunjen radošću i dobrim raspoloženjem, ali i svjesnošću o dječjim pravima. Ostvarenje tih prava zadaća je svih nas odraslih.

Pravobraniteljica za djecu

Ivana Milas Klarić