Poruka uz Dječji tjedan 7. – 14. listopada 2013.

Poruka uz Dječji tjedan 7. – 14. listopada 2013.

DjecamjehuriciU Hrvatskoj se početkom listopada različitim događanjima za djecu  tradicionalno obilježava Međunarodni dan djeteta i Dječji tjedan, koji ove godine traje od 7. do 14. listopada. U mnogim će gradovima djeca ovih dana biti u središtu pažnje. Na raznim će pozornicama i govornicama, pokazati što sve znaju i mogu, posjetit će gradonačelnike i druge predstavnike vlasti. Bit će to prilika da se u vedrom ozračju pozornost javnosti usmjeri na  prava i potrebe djece te da se nastoji poboljšati njihov položaj i prava u društvu.

 

To je ujedno i prilika da od djece doznamo kako iz njihove perspektive izgleda ovaj svijet koji mi krojimo za njih, kako ona vide svoje mjesto u obitelji, školi i društvu, kako doživljavaju skrb o djeci i obiteljima u zajednici.

Od odraslih često slušamo prigovore o tome kako djeca „previše znaju o svojim pravima, a premalo o dužnostima“. Istovremeno, u našem Uredu od djece čujemo kako odrasli s njima uvijek razgovaraju jedino o njihovim dužnostima i obvezama i da zaboravljaju na njihova prava. Doznajemo i da su neprekidno pod pritiskom visokih očekivanja roditelja i škole, te da se istodobno posve sama moraju nositi s pritiscima vršnjaka. Da su, gledajući svoje preopterećene i zabrinute roditelje i sami jako zabrinuti za budućnost. Da ih odrasli često kritiziraju, a rijetko su spremni poslušati njihovo mišljenje. Da ih pogađaju uopćene tvrdnje o tome kako su današnja djeca i mladež “lijeni, pasivni i neodgojeni”. Da ne žele stalno slušati kako su „naša budućnost“, jer žele aktivno sudjelovati u društvenom životu sada i ovdje.

Odgovornost za to u kolikoj se mjeri dječja prava doista ostvaruju u svakodnevnom životu djece je na nama odraslima, ponajprije na onima koji donose odluke i primjenjuju propise te na onima koji se skrbe o djeci. Ne zaboravimo da djeca trebaju zaštitu i poticaje odraslih da bi zdravo odrastala, ali i da bi razvila odgovornost prema sebi i drugima.

Ne zaboravimo uzeti u obzir dječju perspektivu svaki put kad se bavimo djecom. Slušajmo što nam djeca imaju reći. Izborimo se za to da se mišljenja djece slušaju redovito, a ne samo prigodno. Djeca su budući odrasli građani, ali već danas su važni članovi društva. Pokažimo im to u svakoj prilici u kojoj donosimo odluke koje će utjecati na njihov život!

Pravobraniteljica za djecu

Mila Jelavić