Posjet Centru za socijalnu skrb Sisak

Posjet Centru za socijalnu skrb Sisak

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je i ovoga petka, 22. siječnja 2021., u Petrinji sudjelovala na koordinacijskom sastanku klastera psihosocijalne podrške koji organizira Hrvatski Crveni križ. Bio je to još jedan redoviti tjedni sastanak koji se održava radi koordinacije rada i razmjene iskustava timova koji pružaju usluge psihosocijalne podrške stanovnicima potresom ugroženog područja Sisačko-moslavačke županije. Uz predstavnike timova za pružanje psihosocijalne podrške na sastanku su bili i predstavnici niza nadležnih institucija.  S pravobraniteljicom je na sastanku bila i njezina savjetnica Davorka Osmak Franjić.

Potom su se obje uputile u Sisak, u posjet tamošnjem Centru za socijalnu skrb. Ondje su se sastale s ravnateljicom Centra za socijalnu skrb Sisak Alenkom Ljubešić, predstojnikom Podružnice Obiteljski centar Franjom Šabanom i voditeljicom Odjela za djecu, mlade i obitelj Anom Lubinović Božić. Predstavnici Centra informirali su ih o tome na koji su način organizirali rad nakon potresa koji je teško pogodio i njihov grad. Pritom je posebno bilo govora o aktivnostima usmjerenima zaštiti djece u obiteljima koje su i prije potresa bile obuhvaćene praćenjem i podrškom Centra.

Pravobraniteljica je obaviještena i o tome da je osiguran kontinuitet u provođenju mjera obiteljsko-pravne zaštite djece koje su u nadležnosti Centra za socijalnu skrb. Bilo je govora i o potrebama obitelji s djecom koje se nalaze u organiziranom smještaju te o načinu na koji je organizirano pružanje psihosocijalne podrške i pomoći djeci i članovima njihove obitelji, te kako se ta podrška namjerava organizirati ubuduće. Pravobraniteljica je izrazila zadovoljstvo brzinom i načinom na koji je organiziran rad CZSS-a Sisak odmah nakon potresa, posebno imajući u vidu činjenicu da su i sami djelatnici i njihove obitelji izloženi ovome traumatskom događaju.