Posjet NZJZ-u Splitsko dalmatinske županije

Posjet NZJZ-u Splitsko dalmatinske županije

Tijekom boravka u Splitu pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević posjetila je 13. listopada 2022. Nastavni zavod za javno zdravstvo (NZJZ) Splitsko-dalmatinske županije. Tom su se prilikom pravobraniteljica i njezina savjetnica Ana Babić sastale s ravnateljicom NZJZ-a doc. prim. dr. sc. Željkom Karin, voditeljem Odjela službe za mentalno zdravlje Željkom Ključevićem i djelatnicima te službe, a tema sastanka bila je zdravstvena zaštita djece na području Splitsko-dalmatinske županije.

U razgovoru je istaknut problem mentalnog zdravlja djece i mladih, upozoreno je na nedostatak stručnjaka i prostora za stacionarno liječenje djece koja trebaju psihijatrijsku pomoć na području ove županije, na povećan broj djece i mladih koji pate od anksioznosti i depresije, na problem poremećaja prehrane, kao i na pretilost djece, što je dijelom uzrokovano i nedostatkom rekreativnog sporta za djecu i nedostatkom zdrave školske prehrane i toplog kuhanog obroka u odgojno-obrazovnim ustanovama. Ravnateljica županijskog NZJZ-a je istaknula i sve veći broj neprocijepljene djece na području županije, kao i najmanji postotak djece cijepljene protiv HPV-a u Republici Hrvatskoj. Naglašena je važnost univezalne prevencije te preventivnih programa usmjerenih na djecu i mlade u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Prilikom posjeta NZJZ-u u Splitu pravobraniteljica i savjetnica obišle su prostore Službe za mentalno zdravlje u kojima se provodi tretman i liječenje djece i mladih. U sklopu te službe djeluje i Savjetovalište za djecu i mlade, telefonsko i e-savjetovalište, te je izrađena aplikacija za mentalno zdravlje. Djelatnici Službe za mentalno zdravlje izvijestili su pravobraniteljicu i savjetnicu o poteškoćama mentalnog zdravlja djece na području Splitsko-dalmatinske županije te o preventivnim projektima koje provode u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Među ostalim teškoćama mentalnog zdravlja, istaknut je sve veći broj djece ovisnika o internetskim igrama koji im primarno dolaze u tretman zbog nekih drugih teškoća. Savjetovalište je prepoznato kao mjesto gdje djeca i njihovi roditelji mogu dobiti pomoć i podršku pa se sve više javljaju i traže pomoć i sama djeca. S ciljem zaštite i unapređivanja mentalnog zdravlja djece i mladih, ova služba u suradnji s djecom i stručnjacima u lokalnoj zajednici provodi projekt pod nazivom “Oko stola”. Projekt je nastao kao odgovor na rezultate istraživanja, provedenog 2019. godine na uzorku od 915 učenika splitskih srednjih škola, koji su pokazali da su adolescenti nedovoljno osviješteni o povezanosti emocionalnih stanja i prehrambenih navika.

S ciljem emocionalnog opismenjavanja djece i mladih nastao je projekt pod nazivom “Pretežno vedro”, koji se provodi se od 2015. godine i na koji su posebno ponosni, a u njega su uključene 24 odgojno-obrazovne ustanove na području Splitsko-dalmatinske županije.

Unatoč deficitu stručnog kadra s kojim su nas upoznali, Služba za mentalno zdravlje djece NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije izrazito je aktivna u primarnoj prevenciji te je razvila široku mrežu suradnika na području županije, a sve u cilju očuvanja mentalnoga zdravlja djece i mladih.