Posjet odgojnim domovima na Malom Lošinju i Cresu

Posjet odgojnim domovima na Malom Lošinju i Cresu

Uoči Dječjeg tjedna pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Sanja Vladović posjetile su 1. i 2. listopada 2019. dva doma za djecu s poremećajima u ponašanju na otocima, Odgojni dom Mali Lošinj i njegovu Podružnicu na Cresu.

Odgojni dom Mali Lošinj ustanova je socijalne skrbi za dječake starije od 14 godina i mlade. U posebnoj skupini u Domu  maloljetni počinitelji kaznenih djela izvršavaju sudsku odgojnu mjeru upućivanja u odgojnu ustanovu, a sveukupno je na smještaju dvadesetak djece i mladih. O smještaju, djece, zdravstvenoj skrbi, odgoju i obrazovanju, kontaktu s obiteljima te svim drugim aspektima tretmana i ostvarivanja prava razgovarale su s ravnateljicom Silvijom Kocjan, voditeljem interne škole Lukom Smirčićem te odgajateljima Krešimirom Blajićem i Goranom Brozom. Obišle su većinu prostora u pet objekata u kojima borave djeca. Saznale su za teškoće s kojima se suočavaju djeca tijekom boravka u ustanovi, kao i za izazove s kojima se susreću njihovi odgajatelji.

Podružnica Cres, koju su pravobraniteljica i njezina savjetnica posjetile drugi dan,  ustanova je socijalne skrbi za djecu s poremećajima u ponašanju oba spola, mlađu od 14 godina. U Domu su razgovarale s ravnateljem Franjom Ilijićem te obišle prostran objekt u kojem boravi 18 djevojčica i dječaka. Cilj posjeta bio je uvid u način ostvarivanja svih prava djece koja ne žive u svojim obiteljima već su smještena u ovoj ustanovi: od prostornih uvjeta boravka, odgoja i obrazovanja, stručnog tretmana, prava na ostvarivanje najviše razine zdravlja, prava na slobodno vrijeme i drugo. Uvid u ostvarivanje prava na iskazivanje mišljenja i sudjelovanje stekle su putem neposrednog razgovora s djecom koja su iskazala vlastito viđenje boravka i života u ustanovi.

O posjetima će biti obaviješteno nadležno Ministarstvo za demografiju obitelj, mlade i socijalnu politiku, kojemu će pravobraniteljica uputiti svoje zaključke i preporuke za unapređivanje stanja u ovim ustanovama.