Posjet Osnovnoj školi Mate Lovraka u Kutini

Posjet Osnovnoj školi Mate Lovraka u Kutini

obrazovanje_malaSavjetnice pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović i Ester Radmilo posjetile su 10. prosinca 2009. Osnovnu školu Mate Lovraka u Kutini. Tom prilikom razgovarale su s članovima učeničkih vijeća svih razreda škole.

Savjetnice su se u razgovoru s ravanteljicom i pedagoginjom upoznale s uvjetima u kojima djeluje ova škola, koja je jedna od pet kutinskih osnovnih škola. Pohađa ju ukupno 520 učenika, od kojih su polovica putnici. Škola ima 44 učitelja i dvije stručne suradnice – pedagoginju i knjižničarku.

U razgovoru s djecom upoznale su se s načinom izbora članova Vijeća učenika i rada tog školskog tijela, doznale kako učenici ocjenjuju vlastiti položaj u školi, odnose s učiteljima i učenicima, kvalitetu školske prehrane i drugih uvjeta života i rada u školi.

Posjeti odgojno-obrazovnim ustanovama dio su redovitog rada pravobraniteljice za djecu i njezinih suradnika, kao i posjeti drugim ustanovama u kojima djeca borave, radi stjecanja uvida u prilike u kojima djeca ondje borave i u kvalitetu zaštite njihovih prava i interesa. To je ujedno i prilika za upoznavanje djece s Konvencijom o pravima djeteta i s radom i ovlastima pravobraniteljice za djecu.