Posjet Prihvatnom centru za strance Ježevo

Posjet Prihvatnom centru za strance Ježevo

jezevoPravobraniteljica za djecu Mila Jelavić i njezina savjetnica Gordana Filipović obišle su 23. listopada 2013. Prihvatni centar za strance u Zagrebu Ježevo. Riječ je u ustanovi zatvorenog tipa u kojoj se pretežno smještavaju strani državljani kojima je izrečena mjera protjerivanja iz Hrvatske. U vrijeme obilaska u Prihvatnom je centru bilo smješteno 55 stranih državljana od kojih samo jedna osoba mlađa od 18 godina.

 

Pravobraniteljica za djecu upoznala se s načinom i uvjetima zbrinjavanja djece u Prihvatnom centru. Djeca se u ovaj centar mogu smjestiti samo s članovima svoje obitelji, kad je to potrebno da bi se izbjeglo odvajanje djece od članova obitelji, ili zajedno sa skrbnikom kojeg imenuje nadležni centar za socijalnu skrb. Za smještaj obitelji predviđena je posebna prostorija. Boravak djece stranih državljana u Prihvatnom centru je, prema riječima zaposlenika, vrlo kratak i traje najdulje dva tjedna. Tijekom boravka u centru osigurana im je prehrana sukladna njihovim religijskim i kulturološkim potrebama, a djeca do 10 godina starosti mogu, uz tri obroka dnevno, dobiti i dječji obrok.

U sklopu centra osigurana je hitna medicinska skrb, a u ambulanti koja ureduje radnim danom od 8 do 12 sati dežura medicinska sestra. S Domom zdravlja potpisan je ugovor o pružanju liječničke pomoći. Stomatološke usluge osiguravaju se prema potrebi na temelju ugovornog odnosa sa stomatologom iz Dugog Sela. Procjena dobi obavlja se samo uz pristanak stranca i to medicinskim vještačenjem. Zaposlenici centra s korisnicima svakodnevno komuniciraju na engleskom ili francuskom jeziku, a prema potrebi se osigurava i prevođenje od strane vanjskih suradnika – ovlaštenih sudskih tumača.