Posjet SOS Dječjem selu Lekenik

Posjet SOS Dječjem selu Lekenik

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović posjetila je SOS Dječje selo Lekenik 8. srpnja 2021. Tijekom posjeta razgovarala je s direktorom Dječjeg sela Mariom Čovićem, socijalnom radnicom Majom Kapec i psihologinjom Jasnom Špoljarić. Također je razgovarala sa socijalnom radnicom Dječjeg doma Vrbina iz Siska Ines Zeljug, budući da su djeca iz toga doma, koji je uništen u potresu, od siječnja privremeno smještena u jednu od kuća SOS Dječjeg sela Lekenik.

SOS Dječje selo Lekenik ustanova je socijalne skrbi koja djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi pruža usluge organiziranog stanovanja i smještaja. U razgovoru s direktorom SOS dječjeg sela i stručnim timom savjetnica je detaljno upoznata s načinom funkcioniranja sela za vrijeme epidemije Covid-19, smještajnim kapacitetima, suradnjom stručnog tima sa stručnjacima u centrima za socijalnu skrb, odgojno-obrazovnim i zdravstvenim ustanovama, te s izazovima s kojima se suočavaju u brizi o djeci, osobito o djeci koja imaju probleme u ponašanju i mentalnom zdravlju.

Kroz razgovor sa socijalnom radnicom Dječjeg doma Vrbina savjetnica je upoznata s aktivnostima koje su se provodile u cilju pružanja psihološke pomoći djeci, s obzirom na traumatski doživljaj vezan uz potres, te o suradnji s odgojno-obrazovnim, zdravstvenim i ustanovama  socijalne skrbi. U razgovoru je posebno naglašeno kako je djeci i zaposlenicima Doma od raznih dionika sustava pružena stručna pomoć i podrška, te kako su kroz brojne  donacije prikupljena značajna sredstva za kupnju kuće u Sisku u koju će se, kako je planirano, smjestiti djeca i djelatnici početkom rujna, kako bi djeca nastavila pohađati škole u Sisku u koje su bila uključena prije potresa. (Foto: https://sos-dsh.hr/lekenik/)