Posjet Udruzi Portić u Rijeci

Posjet Udruzi Portić u Rijeci

PorticSavjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar posjetila je 19. studenoga 2014. prostore Strukovne udruge za promicanje dobrobiti djece “Portić” u Rijeci. Predsjednica Udruge Ksenija Vičić predstavila joj je rad udruge te projekte i programe namijenjene djeci, roditeljima i široj zajednici.

Udruga “Portić” osnovana je 2006. godine, a njezino članstvo čini multidisciplinarni tim profesionalaca, različitih srodnih struka: pedagozi, psiholozi, odgojitelji, učitelji, medicinske sestre, defektolozi, pedijatri, a uz njih i roditelji djece predškolske i školske dobi, koji su potrebiti podrške u svojoj roditeljskoj ulozi.

Do sada su pokrenuli više važnih projekata i programa namijenjenih djeci, roditeljima i široj zajednici,kao što su: Tete pričalice, Dadilje, radionice “Rastimo zajedno” i  “Na krilima mašte”; Luka osjećaja – mislimo srcem, Klub za roditelje, komunikacijske i kreativne radionice.

Savjetnica se posebno interesirala za projekt “Pripovjedač/ica priča u Dječjoj bolnici Kantrida”, poznatiji pod nazivom “Tete pričalice“, koji se provodi od 2009. godine, s ciljem ublažavanja negativnih posljedica hospitalizacije djece. Projekt se provodi u Dječjoj bolnici Kantrida, na Odjelu onkologije i hematologije, u Zavodu za dječju kirurgiju i u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a uskoro se pokreće i na odjelu pulmologije. Volonteri didaktičkim i edukativnim interaktivnim materijalima svakodnevno pričaju ili čitaju djeci priče prije odlaska na počinak. Projekt trenutačno realizira više od stotinu volontera, a u dosadašnjem radu svi oni u pričanju priča proveli su više od 3.000 sati.

Aktivnosti ove udruge inspirirali su i druge pa se projekt “Pričalice” već dvije godine uspješno provodi i u Dječjoj bolnici Srebrnjak, u suradnji s partnerskom Udrugom za promicanje potreba djece i mladih “Smiješak za sve”, a od 2015. ove aktivnosti započet će i u Općoj bolnici Pula.