Posjet Udruzi Romsko srce u Dardi

Posjet Udruzi Romsko srce u Dardi

Romsko_naselje_OsZajedno s predstavnicama UNICEF-a u Hrvatskoj, 15. ožujka 2012. savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović posjetila je Udrugu Romsko srce iz Darde. Od predstavnika Udruge saznali smo o njihovim aktivnostima i projektima čiji cilj je bolja  socijalne integracija Roma.

Nakon toga zajedno smo obišli romska naselja u Torjancima u Baranji i u Bistrincima u blizini Valpova. Uvjerili smo se u teške uvjete života Roma u ovim naseljima uslijed kojih se krše i brojna prava djece. Zbog nezaposlenosti je prisutno siromaštvo, naselja nisu legalizirana i postoje problemi s infrastrukturom, kao što su električna energija, vodovod, kanalizacija, ceste kroz naselje nisu asfaltirane.

Djeca iz Torjanaca kroz blatna polja, bez rasvjete odlaze u školu u mjesto, ne pohađaju vrtić ni predškolu jer tih programa nema. Iako svi pripadnici romske zajednice u razgovoru s nama prepoznaju važnost obrazovanja, svjesni su da njihova djeca imaju u svojim obiteljima minimalne uvjete za udovoljavanje školskim zahtjevima. U oba naselja razgovarali smo i s predstavnicima romske zajednice, koji misle da lokalna vlast ne pokazuje dovoljno interesa da im pomogne.