Posjet učenica Upravne i birotehničke škole iz Zagreba

Posjet učenica Upravne i birotehničke škole iz Zagreba

 

UBS_kod_nas_P5050135Ured pravobraniteljice za djecu posjetile su 5. svibnja 2011. učenice Upravne i birotehničke škole u Zagrebu koje sudjeluju na smotri projekata iz područja ljudskih prava. Tijekom višegodišnje suradnje s Uredom, učenici ove škole pokazali su zanimanje za brojne teme o zaštiti prava djece, a ove su se godine zainteresirali za temu spolnih delikata na štetu djece. U razgovoru s učenicama, savjetnice pravobraniteljice za djecu Tatjana Opačak i Davorka Osmak-Franjić, upoznale su ih s aktivnostima Ureda u tom području zaštite prava djece.

Posebno su istaknule aktivnosti vezane za prijedlog promjene Kaznenog zakona, s ciljem pooštravanja kaznene odgovornosti punoljetne, odrasle osobe za stupanje u spolne odnose s djetetom. Izvijestile su ih o rezultatima ankete kojom je pravobraniteljica za djecu željela doznati kakav je stav srednjoškolaca o minimalnoj dobi djeteta (osobe mlađe od 18 godina) s kojim odrasla punoljetna osoba može, ako je za to dobila djetetov pristanak, ostvariti spolni odnos, a da za to ne bude kažnjena. Anketiranje je provedeno u nekoliko srednjih škola u Zagrebu, Rijeci, Osijeku i Splitu. Upoznale su ih i s inicijativom pravobraniteljice za djecu vezanom za početak roka zastare za spolne delikte na štetu djece i maloljetnika, koji je sada reguliran na način da počinje teći tek s početkom punoljetnosti osobe.

Učenice su dobile informaciju i o Kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom koja se provodi u okviru programa “Izgradnja Europe za djecu i s djecom”.  Pokazale su zanimanje za potencijalne opasnosti nekritičnog i neinformiranog korištenja interneta kod mlađe djece. Ukazale su na roditeljske odgovornosti u pogledu upućivanja djece na moguće opasnosti. Također su iznijele svoje ideje za rad na projektu i pripremi sadržaja za smotru projekata iz ljudskih prava, a savjetnice pravobraniteljice su im pomogle nekim svojim prijedlozima. Uputile su ih da podatke, koji bi im mogli biti korisni u izradi plakata za projekt, mogu naći u Izvješću o radu pravobraniteljice za djecu za 2010. Godinu, a prikazale su im i sadržaj publikacija Ureda pravobraniteljice za djecu “Baza podataka o počiniteljima spolnih delikata na štetu djece” i “Djeca i slobodno vrijeme”.