Posjet učenika Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac

Posjet učenika Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac

 

Karlovac_sviU povodu Dječjeg tjedna, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić pozvala je učenike Šumarske i drvodjeljske škole Karlovac da joj predstave svoj projekt “U Europu sa svjetlom”, koji su ostvarili prošle školske godine u sklopu Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava. U posjet Uredu učenici su stigli 7. listopada 2011., gdje su ih ugostile pravobraniteljica u njezine suradnice.

O projektu, kojim su upozorili na potrebu osvjetljavanja Arboretuma, parka u koji okružuje njihovu školu i njezin je zaštitni znak, izvijestili su učenici Iva Domišljanović, Luka Katić i Petar Magdić, zajedno s mentoricama i voditeljicama projekta pedagoginjom Mirnom Korkut i profesoricom Nevenkom Bončić. Zahvaljujući Arboretumu škola ima prekrasan okoliš – dok ne padne mrak. Neshvatljivo je da u parku nema nikakve rasvjete pa si učenici osvjetljavaju put mobitelima. Još je teže razumjeti da učenici i škola upozoravaju nadležne na taj problem već više od deset godina.

Osim zauzimanja za pravo djece na sigurnost, projekt zagovara i afirmira i pravo djece na sudjelovanje/participaciju, koje su učenici ostvarili nizom uspjelih akcija u lokalnoj zajednici, koje su privukle veliku pozornost javnosti.

Učenički projekt bio je s pedagoškog aspekta vrlo uspješan, ostvario je cilj u smislu da su problem mračnoga okoliša škole, kao i potreba da se zaštite učenici, škola i sam Arboretum, postali javno vidljivi, da je prijedlog uvođenja rasvjete u park podržalo 2500 građana na učeničkoj peticiji te da je Grad Karlovac pozdravio njihovu inicijativu, obećavši rješenje. Nažalost, dalje od obećanja zasad se nije odmaklo. Učenici i mentorice izvijestili su da se od   dogovorene dinamike radova već odstupilo, ali i da oni još vjeruju da će se s realizacijom započeti u proljeće sljedeće godine. Učenički je projekt završio, no ostaje na školi da nadležne podsjeća na njihovu obvezu zaštite sigurnosti učenika.

Pravobraniteljica i njezine suradnice upoznale su učenike sa svojim ovlastima, djelokrugom i načinom rada i podržale njihove aktivnosti i nastojanja da u što većoj mjeri ostvare svoja prava.