Posjet ustanovama u Kraljevici za djecu s teškoćama u razvoju

Posjet ustanovama u Kraljevici za djecu s teškoćama u razvoju

U skladu s godišnjim planom obilazaka ustanova i pregleda uvjeta u kojima borave djeca s teškoćama u razvoju, savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj posjetila je 12. prosinca 2019. ustanove Centar za rehabilitaciju Rijeka i njegovu Podružnicu Kraljevica Oštro te Centar za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici te je obišla njihove prostore kako bi stekla uvid u uvjete boravka i rada s djecom.

Centar za rehabilitaciju Rijeka pruža socijalne usluge odraslim osobama s intelektualnim teškoćama i pridruženim smetnjama te djeci s teškoćama u razvoju. U njegovoj Podružnici Kraljevica Oštro trenutačno je smješteno 17 djece i mladih s teškoćama u razvoju u dobi od 7 do 21 godine. Školovanje djece s teškoćama u razvoju izdvojeno je iz Centra pa tako dio korisnika odlazi u školu pri Centru za odgoj i obrazovanje Rijeka, a u Centru se provodi program osposobljavanja. U Centru se pružaju usluge smještaja, poludnevnog boravka, prehrane, njege i brige o zdravlju, medicinske i psihosocijalne rehabilitacije te organiziranog provođenja slobodnog vremena. Također se organiziraju izleti, ljetovanja, vikend programi, gostovanja i susreti kroz različite sportske, kulturne i društvene aktivnosti.

Savjetnica Salaj u toj je ustanovi razgovarala s ravnateljicom Ornelom Klevisser-Tomašić i njezinim suradnicama, a razgovoru su se pridružila i djeca koja su se u tom trenutku nalazila u Centru.

Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica pruža socijalne usluge (smještaja i prehrane, individualne i grupne psihosocijalne podrške, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i obrazovanja) djeci s teškoćama u razvoju i odraslim osobama s invaliditetom. U Centru je smješteno 23 djece i mladih s najtežim teškoćama u razvoju u dobi od 7 do 21 godine života. Programi odgoja i obrazovanja provode se u Centru, a provodi ih Centar za odgoj i obrazovanje Rijeka. Aktivnosti s korisnicima provode se u malim grupama u sklopu različitih kontinuiranih programa i projekata, poput programa rane razvojne habilitacije i rehabilitacije, programa multisenzorne stimulacije, sportsko-rekreativnih programa, radno-okupacijskih radionica, likovnih programa, glazboterapije i slično.

Centar Fortica Kraljevica kontinuirano radi na razvoju projekata s ciljem aktivnog uključivanja u lokalnu zajednicu. Tako se, primjerice, provode projekti “Moji prijatelji iz Fortice” (posjeti djece iz škola i vrtića), “MATP – Motor Activities Training Program(usmjeren na usvajanje i usavršavanje tehničko-taktičkih znanja korisnika), “Mobilni tim na otocima Krku i Rabu” (pružanje usluga mobilnog tima iz Centra djeci s teškoćama u razvoju na otocima) i “Ljeto s volonterima” (u suradnji s volonterskim centrom Zagreb).

Tijekom posjeta savjetnica Salaj razgovarala je s ravnateljicom Fortice Danijelom Mihaljević i njezinim suradnicama. Ujedno je obišla sve prostore i upoznala se s radom ustanove. (Foto: Centar za rehabilitaciju Fortica Kraljevica, https://centar-fortica.hr/)