Posjet zatvorima u Rijeci i Puli

Posjet zatvorima u Rijeci i Puli

Tijekom mjeseca lipnja u kojem se,  na poticaj europske mreže COPE – Children of prisoners Europe, provodi paneuropska kampanja pod geslom “Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!” (Not My Crime, Still My Sentence) za zaštitu prava djece čiji su roditelji u zatvoru, savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar posjetila je 28. lipnja 2021. Zatvor u Rijeci, a 29. lipnja Zatvor u Puli.

Posjeti ovim zatvorima obavljeni su kako bi se stekao uvid u mogućnosti ostvarivanja kontakata djece s roditeljem koji je u zatvoru tijekom pandemije i postupnog ublažavanja mjera za sprečavanje širenja epidemije COVID-19 u zatvorskome sustavu. Savjetnica pravobraniteljice susrela se u  Zatvoru u Rijeci s voditeljicom odjela tretmana Rajkom Papić, a u Zatvoru u Puli, s pomoćnicom upravitelja Ingrid Popovski, te s v.d. voditeljicom odjela tretmana Mirjanom Heged. U razgovoru s predstavnicama zatvorskih ustanova savjetnica je doznala o uvjetima u kojima su tijekom pandemije održavani virtualni kontakti djece s roditeljima, odnosno video-posjeti, te o nedavnom uvođenju posjeta preko pregrada od pleksiglasa, dok će se posjeti zatvorenicima u poluotvorenim i otvorenim uvjetima odvijati na otvorenom prostoru. Razgovarale su i o utjecaju pandemije na provedbu programa i tretmana za razvijanje roditeljskih kompetencija zatvorenika, koji su važan dio pripreme zatvorenika za povratak u obitelj nakon izvršenja zatvorske kazne.

Prilika je to bila i za analizu specifičnih okolnosti života i njihovog utjecaja na prava djece te razmatranja budućih uvjeta za održavanje neposrednog kontakta djece s roditeljima koji su u sukobu sa zakonom. Istom su prilikom razmotrene i okolnosti smještaja maloljetnika u istražnom zatvoru u ovim ustanovama, kao i druge teškoće, te mogućnosti unapređivanja sustava u zaštiti prava i interesa djece u vezi s penalnim sustavom.