Posjet Zatvorskoj bolnici u Zagrebu

U skladu s ovlastima i planom rada Pravobranitelja za djecu, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnica Sanja Vladović posjetile su 15. prosinca 2021. Zatvorsku bolnicu u Zagrebu. Tom prilikom obišle su prostore u kojima na liječenju borave maloljetnici lišeni slobode. Taj je prostor za maloljetne pacijente odnedavno odvojen od prostora za odrasle pacijente, što je u skladu s međunarodnim standardima i nacionalnim propisima.

Tom su prilikom obišle i prostor u kojem se odvijaju posjeti djece zatvorenicima na liječenju, te saznale da mali broj djece dolazi u posjete roditeljima. Razgovarale su s upraviteljem Zatvorske bolnice Sandijem Prpićem, voditeljicom odjela tretmana Blankom Šuljak te voditeljem odjela osiguranja Brankom Svržnjakom. Oni su ih upoznali s načinom ostvarivanja prava maloljetnih počinitelja kaznenih djela koji su lišeni slobode te za to vrijeme upućeni na liječenje te o pravima djece zatvorenika.

Zaključeno je kako je na razini djelovanja zatvorskog sustava nužno unaprijediti uvjete i način postupanja s ovim skupinama djece. Zamjenica i savjetnica razgovarale su i s maloljetnikom koji se trenutačno nalazi na liječenju koji je iskazao nezadovoljstvo duljinom trajanja postupka i lišenja slobode.