Potpora društveno odgovornom poslovanju

Potpora društveno odgovornom poslovanju

Pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je 28. svibnja 2019. na svečanom proglašenju najboljih projekata društvenog poduzetništva usmjerenog poboljšanju života djece u Hrvatskoj, u sklopu programa “Izaberi promjenu“, tvrtke Tele 2 i Zaklade Reach for Change. Tom je prilikom pravobraniteljica održala uvodno izlaganje pod nazivom “Odnos društva prema djeci – slika njegove odgovornosti”, u kojem je naglasila odgovornost i obveze države u ostvarivanju Konvencije o pravima djeteta, ali i golemi potencijal poslovnog sektora u poboljšanju dobrobiti djece na raznim područjima.

Istaknula je kako bi društvena odgovornost kompanija trebala biti samorazumljiv dio etike poslovanja, pri čemu je važna i njihova suradnja sa svim drugim dionicima u zajednici u ostvarivanju prava djece. “Pitajte djecu u kojim područjima vide potrebu i mogućnosti za djelovanje i podršku poslovnog sektora za dobrobit djece”, istaknula je pravobraniteljica i iznijela neke od prijedloga njezine Mreže mladih savjetnika. Pozvala je predstavnike poslovnog sektora da kontinuirano promišljaju o tome kako se njihovo poslovanje odražava na djecu i što oni mogu učiniti da bi umanjili rizike i povećali dobrobiti za djecu.

Uslijedila je panel rasprava pod naslovom “Složimo zajedno slagalicu promjena”, u kojoj su sudjelovali predsjednik uprave Tele 2 Viktor Pavlinić, veleposlanica Kraljevine Švedske Diana Helen Madunic, programski direktor Zaklade Reach for Change Richard Gorvett i predsjednik uprave Erste@Young Berislav Horvat, ujedno i članovi žirija koji je odabrao pobjedničke projekte, te predsjednik uprave 24 sata i direktor Styrie za Hrvatsku Boris Trupčević. Panelisti su istaknuli važnost uključivanja kompanija u rad zajednice, važnost razvoja civilnog sektora, kao i važnost aktivnog sudjelovanja medija u društvu.

Na ovogodišnji natječaj Reach for Change prijavljeno je 68 projekata, među kojima su izabrana tri najbolja, koja dobivaju po 180 tisuća kuna, ali i stručnu potporu za daljnji razvoj i održivost projekta. Zanimljivo je da je, uz stručni žiri, projekte ocjenjivao i dječji žiri u kojem je bilo petero djece u dobi od sedam do četrnaest godina. Pobjednici natječaja su Lina Daxini za projekt MIHA – mobilnu aplikaciju i interaktivne radionice za učenje hrvatskog znakovnog jezika za djecu, zatim Siniša Senad Musić za projekt RoUm usmjeren na promjenu pristupa inkluziji Roma u obrazovanju i Ivana Šalić za projekt Inkluzivna farma namijenjen djeci s teškoćama u razvoju.

Tvrtka Tele 2 u suradnji sa Zakladom za unapredjenje društvenog poduzetništva i života djece Reach for Change, koja aktivno djeluje u 18 zemalja u Europi, Aziji i Africi, već nekoliko godina predstavlja poseban koncept društveno odgovornog poslovanja kroz aktivno sudjelovanje i angažman poslovnog sektora i civilnog društva u unapređivanju života djece. Do sada je u okviru te suradnje podržano 12 društvenih poduzetnika koji su svojim djelovanjem poboljšali živote više od tisuću djece u Hrvatskoj.