Poziv djeci i mladima: Prijavite se na natječaj za Mrežu mladih savjetnika i Forum mladih 16+

Poziv djeci i mladima: Prijavite se na natječaj za Mrežu mladih savjetnika i Forum mladih 16+

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević poziva djecu u dobi od 12 do 17 godina da se prijave na NATJEČAJ za izbor novih članova njezine Mreže mladih savjetnika (MMS) i Foruma mladih 16+ za sljedeće razdoblje. Svi zainteresirani mogu na mrežnoj stranici pravobraniteljice www.dijete.hr naći poziv i obrazac za prijavu, koji treba ispuniti i poslati poštom, na adresu:

Pravobraniteljica za djecu, NATJEČAJ za MMS i FM 16+, Teslina 10, 10000 Zagreb

Ili e-mailom na mojglas@dijete.hr, obavezno uz naznaku Natječaj za MMS / Natječaj za FM 16+.

Mreža mladih savjetnika (MMS) je savjetodavno i suradničko tijelo pravobraniteljice za djecu koje okuplja djecu i mlade na nacionalnoj razini. Osnovano je 2010. godine radi bolje komunikacije s djecom i kako bi pravobraniteljica, konzultirajući se s njima o svim pitanjima važnim za djecu i mlade, što bolje zastupala njihove interese u situacijama kada oni to ne mogu sami.

Forum mladih 16+ (FM 16+) osnovan je 2021. godine kao još jedno konzultativno tijelo mladih, s ciljem promoviranja učinkovite i smislene dječje participacije u društvu. FM 16+ čine djeca starija od 16 godina, koja su pokazala motivaciju i spremnost da surađuju s pravobraniteljicom, kao i da svojim idejama pridonesu unaprjeđivanju dječjih prava i položaja djece u društvu.

Kako se u dosadašnjim izborima za članove MMS-a i FM-a 16+ vrlo važnom i poticajnom pokazala suradnja sa školama, pravobraniteljica je zamolila ministra znanosti, obrazovanja i mladih da preporuči svim osnovnim i srednjim školama da na satu razrednika informiraju učenike o natječaju. Budući da se za članove MMS-a i FM-a 16+ trebaju kandidirati djeca koja imaju najmanje 12, a najviše 17 godina, prijedlog je da se učenicima šestog, sedmog i osmog razreda osnovne škole te prvog, drugog i trećeg razreda srednjih škola na satu razrednika predstavi poziv pravobraniteljice. Također se pozivaju razrednici i stručni suradnici u školama da učenicima koji se žele prijaviti pruže pomoć u tome – primjerice, da im pomognu pronaći obrazac prijave i ispuniti ga, da im omoguće da ga isprintaju u školi, dodatno se informiraju na stranici www.dijete.hr i slično.

Važno je napomenuti da se djeca prijavljuju na natječaj po vlastitoj želji i odluci te se od njih ne očekuje da predstavljaju svoju školu, grad ili bilo koju drugu organizaciju. Članovi i članice MMS-a i FM-a 16+ zastupaju vlastito mišljenje, predstavljaju sebe same i upoznaju pravobraniteljicu sa svojim mišljenjem o položaju djece u društvu i onome što je po njihovom mišljenju važno i potrebno djeci.

Natječaj je otvoren do 30. lipnja 2024., a u rujnu će sadašnji članovi MMS-a, zajedno s pravobraniteljicom i njezinim odraslim savjetnicama, među prispjelim prijavama kandidata izabrati nove članove obje mreže.

Više o radu Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice i Foruma mladih 16+ možete doznati na poveznici https://dijete.hr/mms-novosti/.

Poziv pravobraniteljice i obrazac za prijavu pronaći ćete ovdje.