Pravobraniteljica na državnom stručnom skupu pedagoga

Pravobraniteljica na državnom stručnom skupu pedagoga

IvanaMK PulaU organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u Puli se od 9. do 11. travnja 2014. održava  državni stručni skup pedagoga osnovnih i srednjih škola pod nazivom “Odgoj u školi i kompetencije pedagoga”. Na otvorenju skupa sudionike je pozdravila i pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić.

 

Istaknula je kako je sustavom odgoja i obrazovanja obuhvaćen najveći broj djece, a osnovna škola je obavezna i uz obitelj dijete u njoj provodi najviše vremena. Samim time odgojno obrazovni djelatnici suočeni su s većim izazovima u svom radu, imaju veću odgovornost, utjecaj i mogućnosti djelovanja i na djecu i na roditelje. Svjesni smo da je posao odgojno-obrazovnih djelatnika složen i nepredvidiv, da zahtijeva veliku umješnost, strpljenje i kreativnost te da su za to potrebne brojne kompetencije koje valja trajno razvijati i nadograđivati – rekla je pravobraniteljica. Osvrnuvši se na probleme u sustavu odgoja i obrazovanja pozvala je pedagoge na suradnju s Uredom pravobraniteljice za djecu i na zajedničko djelovanje u podizanju razine zaštite dječjih prava u svim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Zadaće i ciljevi državnoga stručnoga skupa pedagoga su kroz interaktivna predavanja stručnjaka, rasprave, plenarna izlaganja i druge oblike rada pomoći sudionicima da definiraju odgojne vrijednosti škole, implementiraju odgojne sadržaje u školski kurikulum, planiraju i vrednuju realizaciju odgojnih tema, razlikuju kompetencije stručnih suradnika pedagoga od pedagoških kompetencija učitelja, definiraju ulogu stručnog suradnika pedagoga u planiranju i ostvarivanju odgojnih sadržaja, upoznaju se s načinima pružanja podrške učiteljima i nastavnicima u ostvarivanju odgojnih  sadržaja i drugo.

Stručni skup pratila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar.