Pravobraniteljica na Školi ljudskih prava za srednjoškolce

Pravobraniteljica na Školi ljudskih prava za srednjoškolce

hands_togetherNa poziv Centra za mirovne studije pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić gostovala je 21. svibnja 2012. na 27. Školi ljudskih prava za srednjoškolce/ke, koja je  održana u Koprivnici. Pravobraniteljica je učenicima predstavila rad svog Ureda te ulogu i ovlasti institucije Pravobranitelja za djecu te odgovarala na njihova brojna pitanja.

Škole ljudskih prava za srednjoškolce dio su šireg višegodišnjeg programa edukacija za ljudska prava i aktivno građanstvo kojima se nastoji potaknuti mlade osobe na poštovanje ljudskih prava i integraciju zaštite ljudskih prava u njihov svakodnevni život.

Škola ljudskih prava traje osam dana, a pohađa je 17 učenika 2. i 3. razreda srednjih škola s područja cijele Hrvatske. Jedna od tema tog programa nosi naziv “Institucionalni mehanizmi zaštite ljudskih prava” te je u sklopu te teme organizirano i sudjelovanje pravobraniteljice za djecu.

Mila Jelavić predstavila je rad Ureda, načine postupanja, statistiku, najčešća kršenja dječjih prava, a opisala je i ulogu i aktivnosti Mreže mladih savjetnika – MMS-a te ih je pozvala da se i sami uključe u rad Mreže, budući da je upravo u tijeku natječaj za izbor novih članova. Polaznike Škole ljudskih prava posebno su zanimale inicijative pravobraniteljice za djecu u pogledu podizanja dobi za dobrovoljni pristanak na spolni odnos s odraslom osobom i uvođenje zdravstvenog odgoja u škole. Zanimala ih je i zaštita osobnih podataka i privatnosti te postupanje policije u nekim slučajevima.