Pravobraniteljica na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola

Pravobraniteljica na stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola

“Pred svima nama koji se brinemo o djeci zadatak je koji zahtjeva suradnju – i to od roditelja koji nastoje graditi sigurno okruženje za djecu, nastavnika, razrednika, stručnih suradnika u školi, posebno psihologa, do stručnjaka mentalnoga zdravlja – da se osigura sustavna podrška i stručna pomoć svoj djeci kojoj je ona potrebna”. Poručila je to pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević na online stručnom skupu ravnatelja osnovnih škola u Hrvatskoj, održanom 16. ožujka 2021. u izlaganju pod naslovom “Zaštita mentalnog zdravlja djece u odgojno-obrazovnom sustavu”. Stručni skup organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje, te se na početku sudionicima obratila ravnateljica agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać.

Izlaganja na skupu održali su prof. dr. sc. Snježana Sekušak-Galašević, dekanica Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, prof. dr. sc. Neven Hrvatić s Fakulteta hrvatskih studija u Zagrebu i dr. sc. Biljana Vranković iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje.

U svojem izlaganju pravobraniteljica je istaknula kako je pravo na skrb o mentalnome zdravlju pravo svakog djeteta i odrasle osobe, a briga o mentalnom zdravlju prioritet vremena u kojemu živimo. Istaknula je kako djeca i mladi, koji tek grade svoje vještine suočavanja sa životnim izazovima i još nemaju životno iskustvo, predstavljaju izrazito osjetljivu i ranjivu skupinu u kojoj je nekima potrebna pomoć i podrška. Istaknula je važnost odgojno-obrazovnog sustava u pravovremenom prepoznavanju djece kojoj je potrebna pomoć i podrška, te omogućavanju dobivanja podrške i stručne pomoći koja će djeci olakšati odrastanje u svijetu koji su promijenili pandemija i potresi. Ta bi pravodobna pomoć ujedno trebala spriječiti da potencijalne teškoće ostave dublji trag s kojim bi se djeca morala suočavati i boriti kroz odrastanje.

Pozvala je odgojno-obrazovne djelatnike na dodatnu osjetljivost za potrebe djece u aktualnoj situaciji, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja na podizanje razine mentalno-zdravstvene pismenosti odgojno-obrazovnih djelatnika radi zaštite i unapređivanja mentalnog zdravlja djece i mladih.