Pravobraniteljica organizira raspravu “Participacija djece u školi – važan čimbenik mentalne dobrobiti djeteta”

Pravobraniteljica organizira raspravu “Participacija djece u školi – važan čimbenik mentalne dobrobiti djeteta”

U povodu Dječjeg tjedna, koji se ove godine obilježava od 3. do 9. listopada, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević organizira panel raspravu “Participacija djece u školi – važan čimbenik mentalne dobrobiti djeteta”. Rasprava će se održati 4. listopada 2022. u Zagrebu, u Velikoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja (Ul. Donje Svetice 38) s početkom u 10 sati, a u njoj će sudjelovati predstavnici tog ministarstva, Agencije za odgoj i obrazovanje, akademske zajednice, odgojno-obrazovni radnici iz osnovnih i srednjih škola, te učenici – članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Tema rasprave, u kojoj se povezuju dva važna prava djece: pravo na participaciju (sudjelovanje) i pravo na zaštitu zdravlja, odnosno mentalne dobrobiti djeteta, proizašla je iz nalaza istraživanja o dječjoj participaciji u školi, koje je Ured pravobraniteljice za djecu proveo tijekom 2017. i 2018. godine. Istraživanje je, među ostalim, pokazalo kako čak četvrtina učenika ne osjeća povezanost s učenicima i odraslima u svojoj školi i nisu sretni u školi koju pohađaju. U kontekstu potrebe brige o mentalnom zdravlju djece taj podatak poziva na žurnu akciju, koja se treba odvijati na više razina i smjerova, a smatramo da je jedan od njih i poticanje participacije djece u školi. Naime, naše je istraživanje pokazalo da su učenici koji su imali više izražen osjećaj pripadnosti školi bili zadovoljniji svojim sudjelovanjem u razredu i školi te su vidjeli više mogućnosti za participaciju/sudjelovanje djece. Stoga vjerujemo da jačanje participacije učenika u školi može općenito pridonijeti i mentalnozdravstvenoj dobrobiti djece.

Na skupu će, uz pravobraniteljicu, uvodno govoriti izv. prof. dr. sc. Ivana Borić, koja će predstaviti rezultate istraživanja o participaciji učenika u školi, te savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić, koja će objasniti na koje sve načine Ured pravobraniteljice zagovara i promiče pravo djece na participaciju. Nakon toga uslijedit će rasprava čiji je cilj prikazati mogućnosti i dobitke koje učenicima, ali i svim odgojno-obrazovnim radnicima, te ukupnom školskom ozračju, može donijeti poticanje i jačanje dječje participacije u školi.

U panel-raspravi sudjelovat će: mr. sc. Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Vladimira Brezak, voditeljica Odjela za predškolski odgoj i osnovno školstvo u Agenciji za odgoj i obrazovanje, Ana Munivrana, izvršna direktorica Foruma za slobodu odgoja, te učenici Karla Lea Čerkuć i Jan Veljača, članovi Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.

Ovom prilikom sudionicima će se podijeliti i publikacije pravobraniteljice za djecu koje mogu poslužiti u informiranju, edukaciji i podizanju svjesnosti odraslih koji rade s djecom o važnosti osiguranja uvjeta za dječju participaciju. To su znanstvena publikacija “Participacija djece u školi” (objavljena krajem 2019., u nakladi Pravobranitelja za djecu i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu), zatim, ilustrirana knjižica za djecu “I JA ŽELIM SUDJELOVATI! Participacija djece u školi”, koja sažeto izlaže glavne zaključke na način prilagođen djeci, letak “Participacija djece – što je to?” i drugi materijali Ureda pravobraniteljice za djecu.